Direct naar artikelinhoud
AchtergrondCoronacrisis

GEMS werkt aan exitplan: ‘Er is perspectief... op een perspectief’

Café de la RueBeeld Marc Baert

26 februari. Die datum staat met stip aangeduid in de agenda’s van de cultuursector en de horeca. Van sportclubs. Van studenten aan hogescholen en universiteiten ook. Tegen dan belooft het Overlegcomité een exitplan. ‘Je kan perspectief bieden op basis van epidemiologie, maar helaas onmogelijk op basis van een kalender’, zegt biostatisticus Geert Molenberghs.

Een tijdlijn. Ze smeken erom, de sectoren die nog altijd niets anders kunnen doen dan lijdzaam toekijken naar de persconferenties na het Overlegcomité. Een greintje perspectief. Het komt er, beloven onze politici. Op 26 februari, de datum waarop een volgende bijeenkomst staat gepland, moet er een exitplan liggen voor cultuur, sport, horeca en jeugd. “Perspectief op perspectief”, noemt Jan Jambon (N-VA) het. Hij benadrukt evenwel dat 26 februari niét de dag van grote versoepelingen wordt. Voorzichtigheid blijft absoluut aan de orde. Maar de GEMS wil wel een plan op papier. 

Hoe dat exitplan er exact moet uit zien, is afwachten. De getroffen sectoren vragen om een tijdlijn. “Het geld is op”, zegt Matthias De Caluwé van Horeca Vlaanderen. “Uit een recente bevraging blijkt dat 46 procent van de Vlaamse horecaondernemers vreest deze lockdown met de huidige steunmaatregelen nog slechts anderhalve maand of zelfs minder, vol te houden. Geef ons op 26 februari een concrete tijdlijn voor heropening. Die steun is ons vaccin, een vaccin dat de politiek zelf kan maken.” 

Perspectief op een kalender

De verwachtingen zijn- logisch- eindeloos hoog gespannen. Alleen: een kalender opstellen is onmogelijk. Dat zegt Jambon: “De verspreiding van het virus zal de timing bepalen.” Dat zegt ook biostatisticus Geert Molenberghs: “Perspectief op een kalender, dat kan je gewoon niet bieden. Het hangt van te veel zaken af. Hoe zal de Britse variant evolueren? Wat als een vaccinproducent plots twee keer zoveel dosissen kan leveren als voorzien? Of net minder, omdat er een probleem is in de fabriek. Dan schuift de hele kalender op. We kunnen enkel perspectief bieden in termen van waar we epidemiologisch staan.”

Het exitplan zal gekoppeld worden aan parameters. De veilige zone van 800 besmettingen en 75 hospitalisaties staat al een poosje in steen gebeiteld in de weg naar versoepelingen, maar die werkelijkheid wijzigt nu de eerste vaccinaties zijn gezet, zegt Molenberghs. “Het betekent niet dat we ons niets meer van die cases moeten aantrekken, maar we kunnen wel de vraag stellen wat we ons kunnen permitteren aan coronagevallen tegen het licht van de vaccinatiecampagne?”

Kotbubbel

Herziene cijfers zijn er aan dat perspectief voor cultuur en horeca uiteraard nog niet verbonden. Maar experten zijn het wel eens over de groepen die eerst moeten gevaccineerd worden om de teugels enigszins te kunnen lossen. “Het komt erop aan om ons zorgsysteem te ontlasten. Met gevaccineerde woon-zorgcentra, 65-plussers en mensen met onderliggende aandoeningen zitten we al een groot stuk op het droge. Het zijn immers die mensen die in de ziekenhuizen terecht komen. Naarmate je in de bevolking verder ‘zakt’, gaat het risico op zware problemen afnemen.”

Het is wachten met andere woorden. Op een vaccin voor die groep. Jongeren? Die kwamen voorlopig niet in het verhaal voor. De kotbubbel waarvan vandaag even sprake, haalde de persconferentie niet. “We moeten in het plan zeer ernstig werk maken van perspectief voor studenten”, motiveerde Hilde Crevits (CD&V) na afloop. “We hebben ervoor gekozen om absoluut niet het signaal te geven dat we breed versoepelen.” 

Niet laten intimideren

Logisch, vindt ook Molenberghs. “Jongeren zullen zich misschien vergeten voelen, maar dat is niet het geval. De meeste winst boeken we bij mensen die in het ziekenhuis terecht komen. Eenmaal die een vaccin kregen en alleen nog mensen overblijven die slechts lichte symptomen vertonen, mogen we lossen. Tuurlijk zullen dan jonge mensen ziek worden, maar hé, we laten ons in gewone tijden toch ook niet intimideren door een verkoudheid?”

In maart? April? Tegen de paasvakantie? Of deze zomer? Mogelijke versoepelingen zijn niet in een kalender te gieten, zoveel is ondertussen wel duidelijk. “We moeten altijd een slag om de arm houden, maar het zou me verwonderen mochten we tegen de paasvakantie niet in een betere positie zitten. Maar tussen nu en dan mogen we echt niet te veel openen. We gaan toch niet zelf een derde golf organiseren?”