© Tom Palmaers

Genks koppel riskeert samen geldboete van 252.000 euro voor huisjesmelkerij

Een koppel uit Genk moest zich voor de rechtbank in Tongeren verantwoorden voor het ter beschikking stellen van mensonwaardige kamers aan Bulgaarse seizoenarbeiders. Zowel de Genkenaar als zijn vrouw mag vrezen voor een geldboete van maar liefst 126.000 euro. Bovendien riskeren ze elk een celstraf van een jaar met de helft uitstel.

ShDe

Op 25 november 2014 bracht een wooninspectie een bezoekje aan een pand van het Genkse koppel. Daar zaten zeven Bulgaren samen in een gemeenschappelijke keuken en leefruimte. De stopcontacten waren niet volgens de veiligheidsnormen geïnstalleerd en er was geen verluchting voorzien voor de kachel die er stond. “Er was een groot gevaar voor overbelasting van het elektriciteitsnetwerk”, aldus de procureur. “Verder was er ook een enorm risico op CO-vergiftiging.” De Bulgaren die er verbleven zouden volgens het koppel familieleden zijn die een handje bijsteken bij de aardbeienoogst in ons land. Ze mochten er gratis verblijven, stelt de Genkenaar. “In november kan je geen aardbeien meer plukken,” weerlegt de procureur de uitleg van de beklaagden. “Bovendien moesten de huurders 250 euro betalen voor hun verblijf. Dit is een duidelijke vorm van huisjesmelkerij. Ik til heel zwaar aan deze feiten.”

126.000 euro

Het OM eist een celstraf van een jaar met de helft uitstel voor zowel de man als zijn echtgenote. Verder riskeren ze elk een geldboete van maar liefst 126.000 euro. “De normale geldboete is 1.500 euro, die wordt altijd vermenigvuldigd met zes in ons rechtssysteem. Maar hier moet de boete ook nog eens verhoogd worden met het aantal slachtoffers. In totaal hebben wij weet van veertien mensen”, geeft de procureur als uitleg voor de hoge bedragen.

Vonnis volgt op 21 februari.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer