Scoren met spruitjes? Foodie Sonja Peeters gaat origineel aan de slag met de wintergroente
Spruitjes zijn weer volop te verkrijgen. En da’s goed nieuws. Wist je dat je maar vier spruitjes hoeft te eten om aan je dagelijkse dosis vitamine C te komen? Hoewel niet iedereen fan is, kun je met een goede bereiding verrassend lekker uit de hoek komen! Foodstylist Sonja Peeters toont hoe. En wie weet ... kan je zelfs je kroost overtuigen.
HARTIGE SPRUITJESBEIGNETS MET ROOMKAASSAUSJE
Voor 4 personen • 35 min.
• 1 courgette • 2 lente-uitjes, gesnipperd • 2 teentjes knoflook, geperst • 250 g spruitjes, geraspt • handvol basilicumblaadjes, fijngehakt • bosje waterkers • 50 g geraspte mozzarella • 50 g geraspte Parmezaanse kaas • 3 eieren • 100 g bloem • 2 el melk • olijfolie • peper en zout
Voor het sausje:
150 g roomkaas • 1 tl mierikswortelcrème • 2 el citroensap • 1 el citroenrasp • 1 el fijngehakte peterselie
Zo ga je te werk
1. Rasp de courgette en knijp er zoveel mogelijk vocht uit. Meng er alle andere ingrediënten, behalve de olijfolie, onder. Kruid met peper en zout. Bak in hete olijfolie kleine, goudkleurige beignets van het beslag. Laat ze uitlekken op keukenpapier.
2. Meng alle ingrediënten voor het sausje. Kruid met peper en zout. Serveer de beignets warm samen met wat waterkers, het dipsausje en extra partjes citroen.
KROKANTE GRATIN VAN SPRUITJES EN PANCETTA
Voor 4 personen • 45 min.
• 150 g pancetta, in blokjes • 800 g spruitjes • 2 sjalotten, gesnipperd • 2 teentjes knoflook • 3 el boter • 2 el verse tijmblaadjes • snuifje nootmuskaat • 250 ml room • 60 g geraspte halloumi • 40 g geraspte gruyère • handvol peterselie • 2 lente-uitjes, in schuine ringen • boter • peper en zout
Zo ga je te werk
1. Verwarm de oven voor op 200 °C. Bak de pancetta goudbruin en krokant in een droge koekenpan.
2. Maak de spruitjes schoon en halveer ze. Blancheer ze 5 minuten in gezouten water. Giet af.
3. Bak de sjalotten met de look in boter glazig. Voeg de spruitjes en tijm toe. Kruid met nootmuskaat, peper en zout. Roerbak 6 minuten. Schep daarna alles in een ovenschaal.
4. Giet de room in de ovenschaal. Bestrooi met de pancetta en de twee kazen. Zet 20 minuten in de oven tot de korst mooi goudbruin is. Werk af met de peterselie en lente-ui.
TIP: Ben je geen liefhebber van de typische koolsmaak, kies dan voor kleinere exemplaren. Grote spruiten zijn krachtiger van smaak.
ZOUTE PANNENKOEKJES MET SPRUITJESSALADE
Voor 4 personen • 40 min.
• 200 g bloem • 2 eieren • 550 ml melk • 150 g kastanjechampignons, in plakjes • 250 g spruitjes, in plakjes • 100 g feta, verbrokkeld • 80 g gemengde salade • 1 el witte wijnazijn • 2 el hazelnoten, fijngehakt • honing • olijfolie • peper en zout
Zo ga je te werk
1. Klop een glad beslag van de bloem, eieren, melk, 4 el olijfolie en een snuf zout. Bak in olijfolie een achttal pannenkoekjes van het beslag.
2. Bak de champignons in olijfolie goudbruin. Voeg de plakjes spruiten toe en roerbak 6 minuten. Kruid met peper en zout. Verwarm de oven voor op 180 °C.
3. Schep het champignon-spruitjesmengsel op de pannenkoekjes, verdeel er de feta over en vouw ze in vieren. Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat en zet 5 minuten in de oven.
4. Hussel de gemengde sla met wat olijfolie en de witte wijnazijn en kruid met peper en zout. Verdeel de pannenkoekjes over de borden. Werk af met de gemengde sla en bestrooi met de hazelnoten. Druppel er wat honing over en serveer meteen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
“Als ik wat extra maak, weet ik zeker dat ze geen fastfood eet”: drie mama's blijven met liefde koken voor hun volwassen kinderen
-
Lidl
De ultieme kerstklassieker om samen van te genieten: gevulde kalkoen
Dat kalkoen op het kerstmenu thuishoort, is een traditie die we graag in ere houden. Gevuld met krokante pancetta, champignons en geurige kruiden is dit een smakelijk én dankbaar hoofdgerecht. Net zoals we weer mooie momenten aan tafel beleven met wie we graag zien, genieten we ook samen van een rijkelijke maaltijd. -
Independer
Van 30 tot ruim 100 euro: dit kan je jaarlijks besparen als je je decoder afdankt en tv-kijkt via een app
Het klassieke tv-abonnement met een decoder is al lang niet meer de enige manier om tv te kijken. Met de opkomst van streaming en bijhorende apps kan je ook makkelijk tv-kijken via het internet. Providers spelen daar handig op in met aangepaste abonnementen die vaak goedkoper zijn dan de klassieke formules. Independer.be ging na hoeveel je kan besparen. -
-
Kiezen voor veggie of vegan op restaurant? Onderzoek wijst uit: dit simpel trucje haalt klanten over de streep
-
3 plantaardige recepten die non-believers overtuigen, volgens Madam Bakster, Karola’s Kitchen en Elisabeth Van Lierop
Deze hele maand loopt in ons land de VeggieChallenge van EVA, die de Belgen meer plantaardig wil doen eten. Op zoek naar inspiratie? Karolien van Karola’s Kitchen, Elisabeth Van Lierop van plantbased.be en Laura Verhulst a.k.a. Madam Bakster delen hun beste tips om lekker plantaardig te koken en een recept dat een must is in je receptenboek. -
‘Pizza toast’-recept van topmodel Hailey Bieber verovert het internet en is perfect voor wie houdt van pizza en burrata
Vraag naar iemand z’n favoriete comfortfood, en heel wat mensen zullen ‘pizza’ antwoorden. Zo ook Hailey Bieber (25). Haar favoriete date night is pizza bestellen en in de zetel kruipen met manlief Justin Bieber. Als ze zelf aan de slag gaat in de keuken, verkiest ze ‘pizza toast’. Even lekker en supersnel klaar. Ze deelde haar recept op TikTok en creëerde een gigantische hype op de video-app. -
Livios
Vermijd tot 20% rendementsverlies: zo reinig je je zonnepanelen (niet)
-
PREMIUM
Apero time! Foodie Sonja Peeters maakt 3 originele cocktails en bijpassende hapjes waarmee je gegarandeerd indruk zal maken
-
“De zee is onze achtertuin.” 3 topgerechten uit het nieuwe kookboek van de Zeeuwse BlendBrothers
Op hun vele verre reizen als foodadviseurs en cateraars ontdekten de Zeeuwse broers Hendrik en Kamiel Buysse tal van creatieve visbereidingen. De lokale exemplaren vervingen ze door vis uit onze Noordzee. Het resultaat zijn 70 eenvoudige en creatieve vis-, schaal- en schelpdierbereidingen. Van gestoomde tarbot met courgette en basilicum tot zeebaars vierge: met deze 3 gerechten til je lokaal lekkers uit de zee naar het hoogste (en meest smaakvolle) niveau. -
Uitblinken met bladerdeeg? ‘TwinCooks’ Elsie en Leen delen 3 gezonde, snelle en vegan recepten met een crunch
Pal op hun vijftigste verjaardag begonnen Elsie en Leen Ribbens hun eigen YouTube-kanaal TwinCooks, waarin ze een vegan versie van hun lievelingsgerechten maken. Exclusief delen ze met ons drie heerlijke creaties waarin bladerdeeg centraal staat, die bewijzen hoe snel, doodnormaal en watertandend lekker vegan kan zijn. -
In de ranglijst van beste voedingsstijlen voor 2022 scoort dit alwéér het hoogst
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer