© *

"Tandpasta voor wittere tanden is onzin"

In tegenstelling tot wat de reclames doen geloven, maakt 'whitening' tandpasta je tanden niet witter. Dat blijkt uit een test van de Nederlandse Consumentenbond. Volgens de bond zijn deze tandpasta's niet slecht en bevatten ze genoeg fluoride, maar betaal je als consument te veel voor een belofte die de tandpasta niet waarmaakt.

tebt01

De Nederlandse Consumentenbond liet dertig proefpersonen dertig dagen lang poetsen met veertien verschillende tandpasta's, waarvan twaalf 'whitening' en twee gewone tandpasta's. Voor en na elke ronde beoordeelden tandartsen de kleur van de tanden van de deelnemers op basis van een standaardschaal voor tandkleur. Bij slechts 26 van de 240 testpersonen konden de tandartsen zeggen dat de tanden één of twee tinten lichter geworden waren. Opvallend: bij die 26 zaten ook testpersonen die de gewone, dus niet de 'whitening' tandpasta, gebruikten.

Conclusie: de 'whitening' tandpasta's zijn vaak duurder dan de gewone, maar doen niet wat ze beloven. Volgens de Consumentenbond wordt er aan veel tandpasta's een optische witmaker toegevoegd: een blauw pigment, dat even op je tanden blijft zitten waardoor ze witter lijken. Soms staat er in kleine lettertjes op de verpakking dat de tanden witter worden "door oppervlakkige verkleuringen te verwijderen", dus door het vuil er uit te halen. Maar echt witter worden ze daar dus niet van.

Heb je je tanden toch altijd met een witmakende tandpasta gepoetst, dan is er geen reden tot paniek. Deze tandpasta's bevatten volgens de test genoeg fluoriden en zijn niet slecht voor je tanden. Je betaalt alleen extra voor de 'whitening'. Het advies van de Consumentenbond , "koop gewoon normale, goedkope, tandpasta", is dus vooral goed voor je portemonnee.

Lees hier het verslag van de Consumentenbond.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Fit & Gezond