Direct naar artikelinhoud
Het weerSneeuw

Tot 10 centimeter sneeuw verwacht: KMI kondigt code oranje af, waarschuwing voor ‘uitermate gevaarlijk gladde nacht’

Archiefbeeld.Beeld Wouter Van Vooren

Het KMI waarschuwt voor gladde wegen en gaat over van code geel naar code oranje in Vlaanderen, na waarschuwingen voor sneeuw die tot 10 centimeter dik kan vallen zaterdagnacht en zondag. Het Agentschap Wegen en Verkeer waarschuwt voor een ‘uitermate gevaarlijk gladde nacht’.

en

Zaterdagnacht begint het in een groot deel van Vlaanderen te sneeuwen, en is er aanvriezende regen mogelijk. Het KMI verwacht van zaterdag middernacht tot zondagavond een sneeuwtapijt van 5 tot 10 centimeter in de provincies West- en Oost-Vlaanderen, Antwerpen en Limburg, vooral tegen de Nederlandse grens. Er kan daarbij 3 tot 5 centimeter vallen in een tijdsinterval van 6 uur.

Het KMI geeft dan ook voor de provincies West- en Oost-Vlaanderen, Antwerpen en Limburg code oranje wegens gladheid vanaf middernacht. In Vlaams-Brabant en de rest van het land geldt code geel. 

Ook het Agentschap Wegen en Verkeer waarschuwt voor een “uitermate gevaarlijk gladde nacht”. Wie de weg zaterdagavond niet op moet, doet dat beter niet. De wegdektemperaturen zakken zaterdagavond onder het vriespunt. Bovendien wordt er neerslag voorspeld: eerst regen, die later overgaat in winterse neerslag. Dat kan onderkoelde regen zijn, die spekglad ijzel veroorzaakt, waarschuwt het AWV. En dat is “zeer moeilijk om te bestrijden”.

Het Agentschap heeft 314 strooiwagens klaarstaan om preventief te strooien. De strooidiensten blijven bovendien paraat om extra uit te rijden. Maar de hele operatie wordt sowieso “uitdagend” klinkt het, omdat de eerste neerslag het preventief gestrooide zout wellicht onmiddellijk zal wegspoelen. Weggebruikers die toch de weg op moeten, worden aangeraden uitermate voorzichtig te zijn en hun rijgedrag aan te passen.

Eerst regen, dan sneeuw

Vanavond en vannacht valt er vrij veel neerslag in het hele land. Tussen zaterdagochtend en zondagochtend verwachten we 10 liter per vierkante meter in Vlaanderen en 10-20 liter per vierkante meter in Wallonië. ’s Nachts gaat de regen geleidelijk over in aanvriezende regen en later in sneeuw, eerst in de Kempen, later in een groot deel van Vlaanderen met tegen de ochtend mogelijk 1 tot 5 cm sneeuw.

In de grote zuidelijke helft van het land blijft de neerslag vallen onder de vorm van regen. Tussen beide zones, met sneeuw in het noorden en regen in het zuiden, kan aanvriezende regen vallen, in het centrale deel van het land. De temperaturen dalen verder en bereiken op het einde van de nacht -2 graden in het noorden, 0 graden in het centrum en +5 graden in het uiterste zuidoosten. De wind is matig tot vrij krachtig uit noordoost en soms krachtig aan de kust met rukwinden tot 60 kilometer per uur.

Morgen is het zwaarbewolkt met regen, eerst in de hele zuidelijke helft van het land. In het noorden valt er sneeuw van in de ochtend. Tussen beide zones is nog tijdelijk aanvriezende regen mogelijk die de wegen gevaarlijk glad kan maken. 

Het is ook opletten voor sneeuw in een groot deel van Vlaanderen, die zich later ook kan verplaatsen naar het centrale deel van het land, terwijl de regen afneemt in het zuiden in de namiddag. ’s Ochtends liggen de temperaturen rond -2 graden in het noorden, maar er wordt nog +6 graden in het zuiden genoteerd. In de loop van de dag wordt het kouder met in de namiddag -3 tot -4 graden in het noorden, -2 graden in het centrum en +2 of +3 graden in het zuidoosten.

Het KMI waarschuwt voor gladheid op de weg van zaterdagavond tot maandagochtend door de sneeuw. Tegen zondagavond kan er 5 tot 10 cm sneeuw liggen in Vlaanderen, lokaal tot 15 cm in de Kempen. In het centrum en zuiden valt er mogelijk 1 tot 5 cm sneeuw. Tijdens de nacht van zondag op maandag is het uitkijken voor wijdverspreide vorming van ijsplekken. 

Illustratiebeeld.Beeld Wannes Nimmegeers