Direct naar artikelinhoud
Fotografie

In beeld: Ontroerende portretten van een meisje en haar wolf

In beeld: Ontroerende portretten van een meisje en haar wolf
Beeld marielle van uitert

De Nederlandse fotografe Marielle van Uitert maakte een reeks ontroerende portretten van de vierjarige Selena, die aan epilepsie lijdt, en haar wolfhond Mateo.

Het leest als een modern sprookje: wolfhond wordt het beste maatje van een meisje met een ziekte. Toch was dat het geval bij Mateo en Selena. “Ik werkte aan een reeks over de wolf, maar door corona viel dat stil en begon ik te focussen op de wolfhond”, vertelt Marielle van Uitert (°1973). “In een zogeheten saarlooswolfhond zit gemiddeld ­tussen de 25 en 35 procent wolf, maar je hebt ook hybride versies die niet erkend zijn maar tot 80 ­procent of meer wolf zijn.”

Via enkele hondeneigenaars die ze eerder al ­fotografeerde, kwam Van Uitert in contact met de ouders van Selena. “Dat was meteen erg leuk. Mensen die wolfhonden houden, zijn vaak heel puur; ze leven dicht bij de natuur en bij zichzelf. Hun dochtertje Selena heeft epilepsie en Mateo, een van hun drie honden, helpt haar als het fout gaat. Al hebben ze dat gewoon per toeval ­ontdekt.”

In beeld: Ontroerende portretten van een meisje en haar wolf
Beeld marielle van uitert

Selena had al twee keer een schedelfractuur opgelopen na een val tijdens een epilepsie-­aanval toen hun vorige hond en soulmate ­overleed. En dus schafte het gezin Mateo aan. Die bleek al snel heel speciaal te zijn. “In het begin vonden ze het een beetje vreemd dat hij niet van Selena’s zijde wilde wijken, maar toen ze op een dag een nieuwe aanval kreeg, gooide hij meteen zijn lichaam voor haar, zodat hij de klap van de val opving. En zo gaat het elke keer. Dat hebben ze hem overigens nooit aangeleerd, hij doet het helemaal uit zichzelf. Hoe dat komt, weet niemand.”

My Little Pony

Wat vertelt Selena zelf over haar kompaan? Niet veel, zo blijkt. “Ze was de hele tijd aan het spelen en ­knuffelen met haar hond. En toen ze samen met haar broers speelde, was Mateo er uiteraard ook altijd bij.”

Grappig detail: Van Uitert heeft geen enkele foto van Selena kunnen maken zonder dat Mateo er ook op stond. “Ze mag er ook alles mee doen, zoals My Little Pony-poppetjes op zijn kop zetten en zo”, lacht de fotografe. “Het gezin heeft nog drie andere kinderen en daar heeft Mateo ook wel een hechte band mee. Maar niet zo intens als met Selena.”

My Little Pony
Beeld marielle van uitert

Toch wil Van Uitert beklemtonen dat dit ­bijzondere gedrag van een wolfhond eerder ­uitzondering dan regel is. Het houden van een wolfhond is bijzonder pittig. “Je moet je hele leven aan zo’n hond aanpassen. Sommige hebben ontzettende verlatingsangst en bijten je interieur kapot wanneer ze alleen thuis zijn.”

My Little Pony
Beeld marielle van uitert
My Little Pony
Beeld marielle van uitert