Direct naar artikelinhoud
Politiek

Jan Jambon: ‘Zolang cijfers blijven dansen rond dit niveau is er geen ruimte voor versoepelingen’

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA).Beeld Tim Dirven

Voor Vlaams minister-president Jan Jambon ‘had het allemaal wat meer mogen zijn’. ‘Ik deel de mening dat we nu niet naar een grote versoepeling kunnen’, legt hij uit in De Zevende Dag op Eén. Jambon ziet echter geen verschil tussen kappers, die open mogen op 13 februari, en de andere niet-medische contactberoepen, die moeten wachten tot 1 maart. ‘Als men mij morgen vraagt ‘waarom kappers wel, en pedicure niet’, dat krijg ik moeilijk uitgelegd.’

De minister-president verdedigt wel de keuze voor het heropenen van de kappers boven versoepelingen inzake sociale contacten. “Het gaat over een gecontroleerde omgeving, er bestaan goed uitgewerkte protocollen met de sector. Daarop kan gecontroleerd worden”, vindt Jambon. 

Hij zegt het ook eens te zijn met minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a), die heeft gezegd dat het ondenkbaar is dat de horeca zal kunnen heropenen op 1 maart. “Alles wordt geleid door de cijfers, door de evolutie van de pandemie. We zitten nu op een onzeker plateau. Zolang de cijfers blijven dansen op het niveau van vandaag, is de situatie niet goed genoeg voor verdere versoepelingen”, klinkt het. 

Jambon begrijpt dat de horeca en andere zwaar getroffen sectoren vragen naar bijkomende steun, maar daar is volgens hem geen ruimte voor. “Ondertussen zitten we bijna aan een half miljard euro steunmaatregelen voor de horeca, voor het hele bedrijfsleven loopt dat op tot 2 miljard euro. Dat zijn gigantische bedragen”, vindt hij. “Op lange termijn zullen we dat met z’n allen moeten terugbetalen.” De minister-president benadrukt wel dat de regering in overleg blijft met de sector, en dat de huidige steunmaatregelen blijven lopen zolang ze gesloten moeten blijven.