Direct naar artikelinhoud
SneeuwUpdate

Ook vanavond nog opletten voor gladheid op wegen

Ook vanavond nog opletten voor gladheid op wegen
Beeld BELGA

Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) waarschuwt ook vanavond nog voor gladheid op de Vlaamse wegen. De komende uren is er nog sneeuw voorspeld. De strooidiensten blijven opvolgen en zullen uitrijden om te ruimen en te strooien waar en wanneer nodig.

en

Om 19 uur zijn alle gewest- en autosnelwegen in Vlaanderen nog behandeld met strooizout. Wegen en Verkeer waarschuwt dat het glad kan zijn, doordat de temperaturen negatief zijn en blijven. De komende uren zal de wegdektemperatuur negatief blijven, het aanwezige vocht kan hierdoor aanvriezen en ijs vormen op de weg. Er is ook opnieuw sneeuw voorspeld. Waar en wanneer en de hoeveelheid is zeer moeilijk te voorspellen. Op snelwegen kan het linkerrijvak moeilijk berijdbaar zijn.

AWV raadt weggebruikers aan om waakzaam te zijn, zeker tijdens sneeuwbuien. De strooidiensten blijven klaar staan om verdere acties te ondernemen waar en wanneer nodig.

De strooidiensten gebruikten sinds zaterdagmiddag 8.200 ton strooizout om aan gladheidsbestrijding te doen.

Verstoorde dienstverlening

Bij De Lijn is de dienstverlening vanavond ernstig verstoord door de gladde wegen. Op diverse locaties in Vlaams-Brabant, Ronse-Oudenaarde en Turnhout is het voor de chauffeurs onmogelijk om te rijden. In Mechelen kunnen de bussen het stadsnet niet bedienen, en ook de Antwerpse streekbussen kunnen momenteel niet rijden, aldus De Lijn in een update van de situatie rond 20 uur.

Voor meer info kunnen reizigers terecht in de routeplanner in de app en op de website van De Lijn.

Thuisblijven aangeraden

Het advies van Wegen en Verkeer is duidelijk: als je echt de baan op moet, check dan eerst de weerberichten en beslis vervolgens of je verplaatsing echt noodzakelijk is. Thuisblijven wordt aangeraden. Raadpleeg de website van het Vlaams Verkeerscentrum (www.verkeerscentrum.be) voor de meest actuele verkeersinformatie.

De strooidiensten blijven de situatie opvolgen en rijden uit waar en wanneer nodig. Waarnemingen van sneeuwval en gladde wegen kunnen steeds doorgegeven worden via de KMI-app. Deze gegevens stromen automatisch door naar de systemen die AWV gebruikt

6 tips

Omdat het maandag gevaarlijk glad blijft op de wegen, geeft mobiliteitsorganisatie VAB zes tips mee als je de weg op moet.

Vandaag hadden we maxima tussen -4 tot -6 graden. Op meerdere plaatsen kan af en toe lichte sneeuw vallen. Maandagnacht hangt er eerst nog veel bewolking en kunnen er lokaal nog enkele sneeuwvlokjes vallen. Later wordt het droog vanaf het noorden en verschijnen er opklaringen. De minima schommelen tussen -2 graden in Belgisch Lotharingen en -11 graden in de Kempen. De wind waait meestal matig, aan zee vrij krachtig, uit het noordoosten.

Dinsdag blijven we onder invloed van de koude polaire luchtstroom. Overal worden ijsdagen verwacht met maxima tussen -7 graden in het noorden en -1 graad in Belgische Lotharingen. In de zuidelijke landshelft blijft het meestal zwaarbewolkt met tijdelijk nog kans op wat lichte sneeuw. In het noorden verwachten we opklaringen. Er waait een meestal matige wind uit oost tot noordoost waardoor het koudegevoel nog wordt versterkt.

Woensdag verloopt zeer koud en vrij zonnig op enkele wolkenvelden na. Het blijft overal vriezen bij maxima tussen 0 graad aan de kust en -5 graden in de Hoge Venen en dit bij een goed voelbare noordoostenwind. Woensdagnacht vriest het regionaal strenge met minima tussen -6 en -13 graden en in sommige Ardense valleien nog kouder.

Donderdagochtend is er plaatselijk kans op aanvriezende mist. Tijdens de dag blijft het droog en wordt het vaak zonnig met maxima tussen 0 en -4 graden. Donderdagnacht opnieuw soms strenge vorst met minima tussen -7 en -15°C.

Vrijdag zet het droge en koude winterweer zich voort met zonnige perioden en soms enkele wolkenvelden. De maxima schommelen tussen 0 en -4 graden bij een goed voelbare wind uit oostelijke richtingen. Nog steeds soms strenge nachtvorst met minima tussen -7 en -15 graden.