Direct naar artikelinhoud
NieuwsCoronacrisis

Discussie nu duizenden agenten sneller vaccin krijgen: ‘Krijgen brandweerlui en kleuterjuffen óók voorrang?’

Discussie nu duizenden agenten sneller vaccin krijgen: ‘Krijgen brandweerlui en kleuterjuffen óók voorrang?’
Beeld Photo News

Duizenden politieagenten zullen sneller dan voorzien een vaccin kunnen krijgen, zo heeft de overheid beslist. Bij de brandweer en in het onderwijs krabben ze zich in de haren.

Na het zorgpersoneel, de bewoners van speciale zorginstellingen en Belgen in risicogroepen krijgen politieagenten een vaccin. Wellicht worden de eerste agenten al begin maart geprikt.

“We hebben een definitie opgesteld voor de ‘kritische functies’ bij de politie”, zegt Dirk Ramaekers, voorzitter van de taskforce vaccinatie. “Enkel agenten die nauw en risicovol contact hebben met burgers komen in aanmerking voor een versnelde vaccinatie. Hen willen we sneller kunnen beschermen.”

Bij de politie zelf zijn ze er nog niet helemaal uit wat dat nu precies inhoudt. “We zijn intern de oefening aan het maken”, zegt Sarah Frederickx, woordvoerder van de federale politie. “Ook de lokale politiezones hebben de opdracht gekregen om te bekijken wie van het personeel binnen de definitie valt.” Op het terrein zorgt die onduidelijkheid voor onrust. “Het is logisch dat iedereen zich nu afvraagt of zij het vaccin vroeger kunnen krijgen”, klinkt het bij de vakbonden.

Maar ook in andere sectoren zorgde de aankondiging voor gefronste wenkbrauwen. De brandweer nam onmiddellijk contact met het kabinet van minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V). 

En in het onderwijs hielden ze de nieuwe definitie van een ‘kritische functie’ de voorbije dagen ook tegen het licht. Nancy Libert van onderwijsvakbond ACOD: “We vragen al maanden om leerkrachten te erkennen als een essentieel beroep en dus voorrang te geven bij de vaccinatie. Dat is blijkbaar niet haalbaar, maar men komt nu met een definitie voor de politie die in principe ook van toepassing is op een aantal profielen in het onderwijs. Een kleuterjuf staat bijvoorbeeld iedere dag in zeer nauw contact met potentieel besmette kindjes. Afstand houden is voor zo iemand onmogelijk.”