Beschuldigde op assisenproces ‘kruisboogmoord’: “Idee voor dat wapen kwam uit ‘The walking dead’”

Jordy Vande Sompele riskeert levenslang voor “moord” op slagerszoon Bjorn De Vrieze. ©  blg, rr

Op het assisenproces rond de ‘kruisboogmoord’ heeft Jordy Vande Sompele (26) maandagochtend toegegeven dat hij zijn slachtoffer Bjorn De Vrieze (28) opzocht om hem te doden. De inspiratie voor zijn wapen haalde hij bij televisiereeks ‘The Walking Dead’. Hij kon het niet verkroppen dat zijn vriendin Sarita een affaire met de slagerszoon had. “Ik heb nooit in mezelf gezien dat ik dit kon doen. Ik neem mijn verantwoordelijkheid voor alles. Mijn spijt is enorm.”

Marc Klifman

Jordy Vande Sompele vertelde maandagochtend op de eerste dag van zijn assisenproces aan voorzitter Mathieu De Loof dat hij een normale jeugd kende. De relatie met zijn ouders was goed, zijn jeugd verliep perfect. Hij leefde voor auto’s, zijn grote passie. En toen hij achttien werd, ging hij onmiddellijk in een carrosserie werken om zijn “dure hobby” te kunnen bekostigen.

LEES OOK. Jordy (26) doodde zijn liefdesrivaal Bjorn (28) met een pijl van een kruisboog: “Ja, hij moest dood. Het was hij of ik”

Op 27 november 2015 kwam er iets nieuws in zijn leven: Sarita heet ze. Zijn eerste grote liefde. Zij had al een kindje van een andere partner, maar Jordy – over zijn oren verliefd – beschouwde het meisje als zijn eigen kind en ze kreeg zelfs zijn achternaam. Het koppel kreeg nadien ook zelf nog een dochtertje.

“Toen zij geboren werd, leefden we in een roes. Het was een sprookje voor mij”, zei Jordy aan de voorzitter. Maar in maart 2018 kreeg de relatie een serieuze dip. “Ik had het vermoeden dat er iets niet juist was. Zij begon raar te doen tegen mij. Ze bleef ’s avonds na haar werk langer weg. Ik heb dat toen proberen te controleren, ja. Het klopte niet. Ik stelde via Facebook vast dat zij berichtjes verzond op plaatsen waarvan ze zei dat ze daar niet geweest was.”

Kwartier geweend in auto

Niet veel later gaf Sarita aan Jordy Vande Sompele ook toe dat ze meer dan goed overeenkwam met Bjorn De Vrieze (28), een slagerszoon uit Tielt. Hij had haar zelfs al eens op de mond gekust. “Ik reageerde emotioneel toen ze dat zei”, zei Jordy. “Maar ik heb haar altijd gevraagd om voor onze relatie te vechten. Ik heb altijd mijn best gedaan om te tonen dat ze me graag zag.”

De kruisboog waarmee Bjorn De Vrieze gedood werd.  ©  BELGA

De voorzitter merkte op dat Jordy Vande Sompele toch méér dan wat vermoedens over hun affaire moest hebben. Hij verwees daarvoor naar een avondje uit, diezelfde maand. Sarita had al zwaar in de drank gezeten op café met vriendinnen. Bjorn zat er ook bij. Toen Jordy later op de avond aanschoof, moest ze volgens zijn verklaringen niets van hem weten. “Ze werd zelfs agressief tegen me. Ik was volledig van de kaart en ben zelfs een kwartier gaan wenen in mijn auto. Toen ik haar nadien mee naar huis wilde nemen, bleek dat ze op het toilet zat met Bjorn, met de deur op slot. Na vijf minuten op de deur bonken en veel geroep, zag ik haar op de grond liggen. Ze was volledig van de kaart. In de auto begonnen haar ogen te draaien. Ik heb haar toen naar spoedgebracht.”

In het ziekenhuis mocht Jordy Vande Sompele niet bij haar. Hij kreeg die avond wel haar gsm te zien en stelde vast dat Sarita al heel wat uitdagende foto’s met tekstjes naar Bjorn had verzonden.

Voorzitter: “Eerst was er die kus, en dan die gsm. Dat moet je toch doorgehad hebben dat er meer was tussen die twee?”Beschuldigde: “Er was argwaan, ja. Ik heb het vermoeden toen verteld aan mijn ouders.”

Nog een slecht signaal: Sarita wilde niet veel later ook in twee verschillende kamers slapen. “Ik wilde haar de ruimte gunnen om een en ander op een rijtje te zetten”, zei Jordy Vande Sompele daarover. In dezelfde periode vroeg hij wel aan een kameraad of die niet aan een 9mm-wapen kon geraken.

Voorzitter: “Was het de bedoeling om zelfmoord te plegen?Beschuldigde: “Ik zat met die gedachte, ja.”

Op een gegeven ogenblik besliste Sarita om een punt achter de relatie met Jordy te zetten. “Ik was heel emotioneel en heb opnieuw gevraagd om ervoor te vechten. Iedere dag heb ik mijn best gedaan, het gezellig proberen maken. Maar er is niet veel meer uitgekomen.”

Op 15 april 2018 is de beschuldigde dan naar een kruisboog op zoek gegaan. “Waarom een kruisboog?”, wilde de voorzitter weten. “Het wapen kwam door een serie die ik volgde. Een serie met zombies. The walking dead. Een kruisboog komt daar veel in terug. Ik heb daarover zitten nadenken en zag dat je dat kon krijgen zonder vergunning.”

Voorzitter: “Je wist blijkbaar zeer goed welke kruisboog, hé?”Beschuldigde: “Ik heb de kruisboog ook getest bij de verkoper. Ik had dat nog nooit vastgehad, maar was er wel van onder de indruk.”Voorzitter: “Ja, de verkoper ook. Die zei dat je het wapen veilig hanteerde, netjes je vinger aan de trekker, en een goeie schiethouding en ademhalingstechniek. Je hebt dat toch nog niet allemaal geleerd van The walking dead? Je hebt toch serieus zitten opzoeken hoe je dat moet hanteren?Beschuldigde: “Ja, inderdaad.”

Op 1 mei 2018 sloeg hij uiteindelijk toe met zijn kruisboog. Sarita was de avond voordien na haar werk opnieuw bij Bjorn geweest. Dat kon hij vaststellen via de dashcambeelden in hun wagen. “Ik voelde toen een enorme woede, gaf mijn dashcam een slag en ben vertrokken”, zei Jordy Vande Sompele.

Voorzitter: “Je was op kruistocht, hé, met je kruisboog? Eerst langs slagerij Hans, dan via de garagebox waar Bjorn parkeerde?”

De beschuldigde knikte. Hij gaf toe dat hij zijn slachtoffer opzettelijk opzocht om hem te doden. Toen Bjorn De Vrieze nog niet thuis was, heeft hij hem acht minuten opgewacht. Vanaf het moment dat hij thuis vertrok tot het moment dat hij toesloeg, gingen er bjina 45 minuten voorbij. Tijd genoeg om zich te bedenken, merkte voorzitter De Loof op. “Ik weet het”, antwoordde hij.

Toen Bjorn thuis kwam, is Jordy Vande Sompele meteen op hem afgestapt met zijn kruisboog. Hij riep naar hem, om zijn aandacht te trekken. “Bjorn zei toen: Wat ga jij doen met je kruisboog hier? Op zo’n toontje...” Op dat moment vuurde hij af. Hij richtte tussen borst en hoofd. Toen Bjorn nadien op de grond lag, trok hij de pijl van de kruisboog uit zijn hoofd, en sleurde hij het lichaam naar binnen in de gang van zijn woning.

Voorzitter Mathieu De Loof heeft Jordy Vande Sompele over de feiten ondervraagd.  ©  BELGA

De voorzitter ging nadien nog door op het “rustige gedrag” van de beschuldigde na de feiten. Hoe hij loog tegenover Sarita en zich “van de domme” gebaarde. Hoe hij rustig taart en pistolets ging eten diezelfde middag op een verjaardagsfeestje bij zijn broer. “Het was business as usual, hé. Duidelijk gespeelde comedia dell’ arte.” De avond zelf nog werd Jordy Vande Sompele gearresteerd.

Voorzitter: “Hoe denk je nu zelf over de feiten?”Beschuldigde: “Het is niet normaal. Het kan niet door de beugel. Ik heb nooit gezien in mezelf, dat ik zoiets kon doen. Ik versta dat de straf gepast moet zijn. Ik wil nu zeker honderd procent de waarheid vertellen. De mensen verdienen dat. Ik neem mijn verantwoordelijkheid voor alles.”Voorzitter: “Het woord spijt is nog niet gevallen?”Beschuldigde: “De spijt is enorm. Ik heb meer dan enkel de naasten pijn gedaan. Ik heb iedereen zijn leven kapotgemaakt. Mijn spijt is enorm.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer