Direct naar artikelinhoud
Coronamaatregelen

Griekse premier lapt opnieuw lockdownmaatregelen aan zijn laars

Deze foto, die genomen werd door een buurvrouw, toont hoe de genodigden zich verzamelden voor een etentje. Onder hen ook Grieks premier Kyriakos Mitsotakis.Beeld AFP

De Griekse premier Kyriakos Mitsotakis ligt opnieuw onder vuur wegens het schenden van de lockdownmaatregelen. Er is namelijk een foto opgedoken waarop Mitsotakis te zien is terwijl hij op het eiland Ikaria bij een rechts politicus thuis samen met een dertigtal genodigden aan het lunchen is.

en

De conservatieve regeringsleider was dit weekend samen met andere verantwoordelijken afgereisd naar het eiland in de Dodekanesos om er het vaccinatieproces tegen Covid-19 te overzien. Vrijdag nog had de regering de lockdownmaatregelen verder verscherpt. Zo geldt er voortaan in het weekend een avondklok vanaf 18 uur en zijn bijeenkomsten thuis verboden. 

De foto die nu in het hele land voor verontwaardiging zorgt, werd genomen door een buurvrouw van de rechtse politicus die het etentje organiseerde. Ook de oppositiepartijen nemen de premier zwaar op de korrel. Zo vindt Alexis Tsipras van het linkse Syriza dat Mitsotakis blijk geeft van een “diepe arrogantie” door “voor de tweede keer” de regels te negeren.

Mountainbiketochtje

In december kwam de Griekse premier al in opspraak na een mountainbiketochtje met zijn vrouw op de Parnassus, zo’n 45 kilometer van hun woonst in Athene. Een foto van dat tochtje waarop de premier zonder mondmasker te zien is aan de zijde van vijf andere sportievelingen - eveneens zonder masker - ging toen viraal.

Griekenland wordt de jongste weken geconfronteerd met een toename van het aantal coronagevallen. In totaal zijn in het land al bijna 6.000 mensen aan het virus bezweken, waarvan de meesten tijdens de tweede coronagolf.

Grieks premier Kyriakos Mitsotakis.Beeld REUTERS