Direct naar artikelinhoud
Cryptomunten

Bitcoin stijgt naar record van meer dan 44.000 dollar door miljardeninvestering Tesla

Teslabaas Elon MuskBeeld REUTERS

Tesla investeert maar liefst 1,5 miljard dollar (1,2 miljard euro) in cryptomunt bitcoin. Dat heeft de elektrische autobouwer laten verstaan in een jaarverslag aan de Amerikaanse beurswaakhond SEC, meldt Reuters. Na het nieuws schoot de bitcoin fors hoger, tot een nieuwe recordkoers van meer dan 44.000 dollar. 

Teslatopman Elon Musk heeft zich al meermaals uitgesproken als fan van bitcoin. Door over de cryptomunt te spreken op sociale media, deed hij de koers ervan al meerdere keren stijgen. Zo ook eind januari, toen hij op zijn Twitterpagina zonder verdere uitleg opnieuw een cryptische boodschap had geplaatst. Musk paste het bijschrift op zijn profiel toen aan naar “#bitcoin”. Daarnaast plaatste hij een bericht waarin hij stelde dat het “achteraf gezien onvermijdelijk was”. 

Nu pas lijkt duidelijk wat hij daar juist mee bedoelde. Na het nieuws over de investering van Tesla steeg de populaire cryptomunt met meer dan 15 procent naar een nieuwe recordwaarde van 44.899 dollar (op het handelsplatform Bitstamp).

De investering betekent een een blijk van vertrouwen in bitcoin, die door velen nog steeds beschouwd wordt als een manier om illegale transacties te doen en zwart geld wit te wassen. Volgens het persagentschap Bloomberg wordt verwacht dat Tesla de bitcoin ook als betaalmiddel gaat accepteren.

Zeepbel

De bitcoin werd begin 2009 gelanceerd en was toen slechts een paar cent waard. Eind 2017 bereikte de munt al eens een piek van bijna 20.000 dollar. Maar toen spatte de ‘cryptobubbel’ hard uiteen en zakten de munten snel in waarde. Halverwege 2018 was de bitcoin amper 4.000 dollar waard. Een drietal weken geleden werd dan weer een absoluut recordniveau bereikt van meer dan 41.000 dollar. Dat is nu alweer verbroken.

Vorige week tweette Musk ook over de cryptomunt Dogecoin, die meteen daarna bijna 50 procent in waarde steeg. Critici waarschuwen dat virtuele munten erg volatiel zijn en een nieuwe ‘zeepbel’ vormen. Maar het feit dat steeds meer grote namen erin beleggen en de ‘munten’ zelfs aanvaarden als betaalmiddel stuurt de koers nog verder te hoogte in. Analisten sluiten niet uit dat de bitcoin verder zal stijgen tot 45.000 dollar.