Zakenman met duister randje en "superlobbyist" Koen Blijweert is overleden

In een ziekenhuis in Leuven is zakenman Koen Blijweert overleden, zowat de invloedrijkste lobbyist van het land. Blijweert was 64 jaar oud. De afgelopen decennia is zijn naam genoemd in tal van corruptiedossiers, maar de man is nooit veroordeeld. Een van zijn bekendste "wapenfeiten" was de topontmoeting die hij in 2010 mogelijk maakte tussen onder meer Bart De Wever (N-VA) en Didier Reynders (MR) in het Brusselse restaurant Bruneau, een poging om de langdurige regeringsformatie vlot te trekken. 

Het milieuboxenschandaal, sponsor van bordeelbezoek, omkoopschandalen, facilitator van politieke ontmoetingen: vaak dook hierbij de naam van Koen Blijweert op. Dat er van de man weinig of geen foto's te vinden zijn, is veelzeggend.

In de jaren 80 lobbyt Blijweert voor zijn rattenverdelgingsbedrijf. Hij schenkt een set meubelen aan de privésecretaris van Jean-Luc Dehaene (CVP), die als minister mee moet beslissen over een aanbesteding voor rattenverdelging in rivieren. De raadkamer oordeelt dat het verband tussen de meubelen en het contract niet bewezen is. 

In 1989 zou Blijweert ook al "per vergissing" een Mercedes geschonken hebben aan de directeur van de Vlaamse administratie Overheidsopdrachten.

Woelige jaren 90

In de jaren 90 raakt Aralco, het bedrijf van de familie Blijweert, betrokken bij de zogenoemde milieuboxenaffaire. Blijweert zou een aantal CVP-kopstukken hebben gesponsord. De dure milieuboxen blijken niet echt gebruiksvriendelijk en ook de aanbesteding zou niet volgens het boekje zijn verlopen. De naam van toenmalig Vlaams minister Theo Kelchtermans (CVP) wordt genoemd, maar er wordt hem niets ten laste gelegd.

Nog in de jaren 90 duikt de naam Blijweert op in een zaak rond btw-fraude met gsm's. Koen Blijweert wordt opgepakt, maar ontkent de feiten. Hij gaat vrijuit.

In diezelfde periode blijkt een Brusselse procureur in een Amsterdams luxebordeel duizenden euro's te hebben uitgegeven met de kredietkaarten van Koen Blijweert. Of de man daarvoor ooit een tegenprestatie aan Blijweert heeft geleverd, is nooit bewezen.

In een poging om de moeizame formatie in 2010 weer vlot te krijgen schuift de "lobbyist der lobbyisten" mee aan de tafel bij een veelbesproken topontmoeting met onder meer N-VA-voorzitter Bart De Wever en MR-voorzitter Didier Reynders in sterrenrestaurant Bruneau, in Ganshoren.

Even in de cel

Een jaar later tovert Koen Blijweert bij een politiecontrole een diplomatiek paspoort van de Unie der Comoren tevoorschijn. Na andermaal heel wat juridisch gehakketak blijkt dat hij inderdaad een geaccrediteerd diplomaat van de Comoren is.

In 2017 zit "de man van 70 verhoren" - zoals hij zichzelf wel eens noemt - even in de cel wegens mogelijke betrokkenheid bij een omkoopschandaal rond Glenn Audenaert, oud-directeur van de Brusselse gerechtelijke politie. De onderzoeksrechter laat hem gaan om gezondheidsredenen. Blijweert lijdt aan suikerziekte.

Intussen blijft Koen Blijweert actief als zakenman en verzekeraar. Zijn verzekeringskantoor Assumax is begin dit jaar overgenomen door een sectorgenoot.

Meest gelezen