Direct naar artikelinhoud
Coronavirus

Nederland verlengt avondklok zeker tot 2 maart

Avondklok in Den Haag.Beeld ANP

Nederland verlengt de avondklok tot 2 maart. Om de verspreiding van het coronavirus af te remmen, moeten Nederlanders binnen blijven van 21 uur tot 4.30 uur. 

en

Over twee weken zal de Nederlandse regering de maatregel opnieuw evalueren, en beslissen of ze mogelijk alsnog eerder van tafel kan. Dat heeft minister van Justitie Fred Grapperhaus gezegd na overleg met de ministers. 

De maatregel “drukt zwaar” maar volgens de experts van het RIVM, de Nederlandse tegenhanger van Sciensano, en het Outbreak Management Team (OMT) is het nog nodig hieraan vast te houden, zegt Grapperhaus. “Als er aanleiding is om er eerder mee te stoppen, dan zullen we dat ook doen”, aldus de bewindsman. “Omdat het zo’n uitzonderlijke, aparte bevoegdheid is, en in een andere wet is geregeld, gaan we het afzonderlijk beoordelen.”

Hoewel het effect van de avondklok op de besmettingen nog onbekend is, ziet het RIVM wel minder bewegingen en bezoeken, zegt Grapperhaus. De maatregel is wat de regering betreft daarom belangrijk genoeg om nog in stand te houden. “De tekenen zijn gunstig.”

Tot en met 2 maart is in Nederland ook de horeca gesloten en mogen niet-essentiële winkels alleen een afhaalloket hebben.

Volg alle ontwikkelingen rond het coronavirus in onze liveblog