(Archieffoto)
Volledig scherm
(Archieffoto) © ANP

Koudegolven komen nog maar een keer om de twaalf jaar voor. Hebben we deze week prijs?

Echte koudegolven komen steeds minder vaak voor. Door de klimaatopwarming is de kans op een koudegolf gereduceerd tot één keer om de 12 jaar. Dat hebben klimaatwetenschappers van de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO) berekend. Maken we dit jaar kans op een koudegolf? Onze weerman Frank Duboccage legt uit.

36 reacties

  • dirk andelhofs

    3 jaar geleden
    Als we nu eens zouden aanvangen met onze kinderen in de lagere school het verschil uit te leggen tussen "het weer" en "het klimaat" ? Misschien komt het dan ooit nog goed ?
  • Gerard Braeckmans

    3 jaar geleden
    Straks ga je nog beweren dat de natuur niet goed in mekaar steekt, Peter Vrolijk. Er zijn nu eenmaal seizoenen en alles dat leeft volgt de temperatuurschommelingen (winterslaap, noten verzamelen, enz.) Misschien ben jij de enige (het Unicum) dat niet in die levenswijze past. Je kan in de Sahara gaan wonen en dan kan je klagen dat er geen water is.
  • Peter Vrolijk

    3 jaar geleden
    Van mij mag het de aller aller allerlaatste "koudegolf" zijn. Zulk weer is nergens goed voor, kost heel veel geld en ook menselijk leed door de ongevallen.
  • mich lee

    3 jaar geleden
    Koen Van Uit, inderdaad 1 winter in 1962-1963. Toen was er ook een elkf stedentocht. De volgende was er ook pas in 1985, dan in 1986. Verloop geen onzin. Eén winter zegt niets over het klimaat. Of was 1976 dan het hoogtepunt van de opwarming, tot 2 jaar geleden dan?
  • Mike smet

    3 jaar geleden
    Het vriest eens een week ´de wereld vergaat weer ze speculeren al de koudste winter sinds 1963 dan vroor het wel 71dagen na elkaar en harder dan nu ´we zijn ook aan de 3de generatie kast plantjes begonnen Good luck