Direct naar artikelinhoud
Zaak-De Pauw

VTM haalt ‘Telefacts’ over Bart De Pauw offline na klacht van Woestijnvis

Bart De Pauw.Beeld BELGA

De reconstructie van de zaak-Bart De Pauw die het VTM-programma Telefacts Nu vorige week maakte, is offline gehaald. Productiehuis Woestijnvis heeft klacht ingediend.

De bewuste reportage deed vorige week behoorlijk wat stof opwaaien. In de uitzending dook immers naast een aantal gelekte sms-gesprekken ook een clandestien gemaakte opname op van een gesprek dat De Pauw met onder anderen de manager beroepsethiek van de VRT had. Dat konden ze bij de openbare omroep maar matig appreciëren.

Maar dat de uitzending van Telefacts Nu niet meer te herbekijken is, heeft niks met die gesprekken te maken. Het was productiehuis Woestijnvis dat vroeg om de reconstructie offline te halen. In de uitzending duiken immers fragmenten op van de Woestijnvis-producties Willy’s en Marjetten, Nieuwsjagers, Loft en Het geslacht De Pauw. VTM vroeg toestemming om die te gebruiken, maar omdat de voorbije jaren ook alle beeldaanvragen van Woestijnvis bij VTM geweigerd worden, wou het productiehuis nu op zijn beurt niet ingaan op de vraag van Telefacts Nu. De makers van het programma besloten zich te beroepen op de actualiteitswaarde van de bewuste fragmenten en monteerden ze alsnog in de uitzending.

Bij Woestijnvis volgen ze die redenering niet. Het productiehuis vroeg daarom om de uitzending onmiddellijk offline te halen en eist ook een schadevergoeding. DPG Media, het moederbedrijf van VTM, is onder alle voorbehoud op het eerste verzoek ingegaan. De schadeclaim wordt door de juridische dienst bestudeerd.

‘Zwaar geframed’

Niet alleen Woestijnvis is not amused door de uitzending van Telefacts Nu. Ook VRT-sportanker Aster Nzeyimana uit op social media kritiek. In de reconstructie doken een aantal sms-gesprekken op tussen Bart De Pauw en actrice Lize Feryn, de vriendin van Nzeyimana en een van de vrouwen die zich burgerlijke partij stellen in de zaak tegen De Pauw. Het ging om flirterige gesprekken waarin zowel De Pauw als Feryn zich niet onbetuigd lieten. Maar de gelekte gesprekken vertellen slechts een deel van het verhaal, schrijft Nzeyimana. De sms’en werden volgens de sportjournalist “zwaar geframed”. 

“Ze hebben moedwillig belangrijke, bezwarende en intimiderende delen weggelaten en het laten lijken alsof Lize gretig meedeed met die seksuele toon van Bart De Pauw”, schrijft Nzeyimana. Het integrale gesprek tussen Feryn en De Pauw dat in het gerechtelijk dossier zit, vertelt volgens Nzeyimana een heel ander verhaal. De VRT-journalist stelt zich ook deontologische vragen bij de uitzending. Hij insinueert dat het geen toeval is dat Telefacts met de bewuste reconstructie komt net nu Koeken Troef!, het productiehuis van Bart De Pauw, een deal tekende bij VTM.

Gevraagd naar een reactie laat de redactie van Telefacts Nu weten dat alle partijen op voorhand geïnformeerd zijn over de reportage. “Alle partijen zijn meermaals gevraagd om een reactie te geven of om geïnterviewd te worden. De burgerlijke partijen hebben de reportage op voorhand kunnen bekijken en hebben hun opmerkingen doorgegeven. In overleg heeft dit geleid tot een aantal aanpassingen in de reportage.” 

Actrice Lize Feryn en sportanker Aster Nzeyimana.Beeld Dpg media