De fietsende Ilias. ©  rr

Oom (26) riskeert celstraf voor ontvoering neefje Ilias (12): “Wilden samen verdwijnen”

Het Openbaar Ministerie heeft vier jaar celstraf geëist tegen Benyamine E.M., omdat hij in september vorig jaar zijn 12-jarig neefje Ilias mee op trektocht nam. Het kind was drie dagen vermist en de openbare aanklager vervolgt de oom wegens ontvoering. “Hij loog tegen de ouders van Ilias en hielp hem met het schrijven van een afscheidsbrief.”

Joris Van der Aa

De 12-jarige Ilias vertrok in de ochtend van 17 september 2020 vanuit zijn woonplaats Mortsel naar het OLVE-college in Edegem. Maar op school zagen ze hem die dag niet. Ilias fietste naar zijn lievelingsoom Benyamine, een elektricien uit Berchem. Ilias en Benyamine trokken veel met elkaar op en deze keer waren ze niet van plan om snel terug te keren. Ze haalden hun fietskarren op in de Shurgard en vertrokken. De openbare aanklager: “De beklaagde zorgde ook voor proviand, kampeergerei zoals een bijl en zelfs een pijl en boog. Hij had 500 euro en twee staven goud meegenomen. Hij had zijn plan duidelijk goed voorbereid. Hij zorgde er ook voor dat hij onbereikbaar was. Hij haalde zijn gewone sim-kaart uit zijn gsm en verving die door een datakaart.”

Ilias en zijn oom werden teruggevonden in Steenkerke.  ©  BELGA

De kleine Ilias liet een afscheidsbrief achter, waarin hij te kennen gaf dat hij wilde ontsnappen aan het leven onder stress. Ook zijn oom droomde ervan in een maatschappij zonder stress te leven. Hij droomde er al langer van om zich in Frankrijk af te zonderen en in de vrije natuur te gaan leven. “Bushcraften”, zoals hij het omschreef.

Doodongerust

De ouders van Ilias waren uiteraard doodongerust over de verdwijning van hun zoon, maar vermoedden instinctief dat de jongen weleens bij zijn lievelingsoom kon zijn. “De ouders belden naar beklaagde Benyamine E.M.”, aldus de openbare aanklager. “Hij loog tegen hen en suggereerde dat de ouders in het bos zouden zoeken. Hijzelf zat zogezegd in quarantaine in Frankrijk.”

De 12-jarige Ilias werd in goede gezondheid teruggevonden in het Waalse Steenkerke, in het gezelschap van zijn oom.  ©  rr

Benyamine E.M. en Ilias werden na drie dagen teruggevonden, in de buurt van Steenkerke (Henegouwen).

Dat de oom de trektocht zo goed had voorbereid en dat hij loog tegen de ouders toen ze hem ongerust opbelden over de verdwijning van Ilias, doen het parket besluiten dat het om een ontvoering gaat. “De beklaagde gebruikte een list om de ouders te misleiden. Zij waren erg ongerust over de verdwijning van hun zoon. Op dat moment had hij ze uit hun onzekerheid kunnen halen en de waarheid kunnen spreken. Dat deed hij niet.”

“Geen kwade intenties”

Oom Benyamin E.M. verklaarde dat hij geen kwade intenties had. Het was nooit de bedoeling geweest om Ilias mee te nemen. “Hij had Ilias wel verteld dat hij zelf wilde vertrekken”, aldus Ergün Top, raadsman van de oom. “Ilias zat niet goed in zijn vel. Hij had stress op school. Hij deed niet graag Latijn. En hij vroeg zijn oom of hij met hem mee mocht gaan. Mijn cliënt weigerde aanvankelijk, maar Ilias bleef maar aandringen. Op zeker moment kon hij geen nee meer zeggen.”

Meester Top meent dan ook dat er geen sprake was van een ontvoering. “Er is geen sprake van een list”, aldus Top, die wijst op de “verminderde ontoerekeningsvatbaarheid” van zijn cliënt, die volgens de gerechtspsychiater een autismestoornis zou kunnen hebben. “Hij heeft de situatie totaal verkeerd ingeschat. Hij beseft dat zelf ook.”

De ouders van Ilias proberen het contact met oom Benyamine te herstellen. Ze hebben hun burgerlijke partijstelling ingetrokken. “De ouders zijn dankzij dit onderzoek te weten gekomen dat hun zoon wat in de knoop ligt met zichzelf en met wat van hem wordt verwacht. De ouders en de school pakken die problematiek nu samen aan”, aldus Zohra Othman, advocate van de ouders.