Direct naar artikelinhoud
AnalyseBitcoin

Tesla investeert 1,5 miljard dollar in bitcoin. ‘Dit kan een gamechanger worden’

Elon Musk, de topman van Tesla. Bekijkt hij de koers van de bitcoin op zijn smartphone?Beeld REUTERS

De koers van de bitcoin heeft een recordhoogte bereikt, met dank aan automaker Tesla, die onthulde dat het voor 1,5 miljard dollar in de virtuele munt heeft geïnvesteerd. De fabrikant zegt in een melding aan de Amerikaanse toezichthouder op de beurzen de bitcoin te gaan accepteren als betalingsmiddel.

Een overgewaardeerd aandeel dat een overgewaardeerde ‘munt’ koopt, of een geniale zet van Musk? Financiële analisten keken met verbazing naar het nieuws dat de producent van elektronische wagens Tesla bekendmaakte. In zijn jaarverslag dat Tesla gisteren indiende bij de Amerikaanse beurswaakond, de Securities and Exchange Commission (SEC), legt de producent uit dat het vorige maand zowat 1,5 miljard dollar heeft geïnvesteerd in de digitale cryptomunt bitcoin. Het deed dat met zijn cashreserves: geld dat het niet onmiddellijk nodig heeft voor zijn dagelijkse bedrijfsvoering. 

Meteen nadat het nieuws via het financieel persbureau Bloomberg bekend raakte, schoot de koers van de bitcoin omhoog. In nog geen 20 minuten tijd steeg die van een waarde van 39.190 dollar naar een nieuw record van 43.823 dollar. De bitcoin is een digitale munt, een soort computercode waar mensen een bepaalde waarde aan hechten. Die bitcoins worden gecreëerd (‘mijnen’ heet dat) via krachtige computers. Die berekeningen maken het mogelijk om transacties te doen. 

Dat is ook wat Tesla plant. Het zou in de “nabije toekomst” beginnen met het accepteren van bitcoin als een vorm van betaling. Daarmee wordt Tesla het grootste bedrijf dat de bitcoin accepteert als officiële betalingsmunt. Er heerst al enige tijd een verwoed debat omtrent de geloofwaardigheid van dergelijke digitale valuta. Critici waarschuwden beleggers al dat de virtuele munten erg volatiel zijn en een nieuwe ‘zeepbel’ vormen. Ze kunnen bovendien gebruikt worden voor illegale transacties zoals witwassen. Dat investeerders en bedrijven hun overtollige cash alsnog investeren in dergelijke virtuele munten komt deels door de historisch lage rentestanden. Het is niet aantrekkelijk om grote cashvoorraden gewoon op de rekeningen te laten staan. Een graantje meepikken van die zeepbel is dan één mogelijkheid. 

Manipulatie

Toch doet het nieuws over de investering van Tesla evenwel ook menige wenkbrauw fronsen. Vooreerst is er het ‘groene imago’ van Tesla. Het ‘mijnen’ of het verwerven van bitcoins staat daar diametraal tegenover. De hoeveelheid energie die nodig is om bitcoin te mijnen kan in geen geval als duurzaam worden beschouwd. 

Maar ook het eigenzinnige gedrag van Tesla’s topman Elon Musk roept veel vragen op. Zo liet hij zich de voorbije weken via Twitter in cryptische berichten lovend uit over de digitale valuta. Waarna de koersen sterk opveerden. Dat Musk intussen al voor 1,5 miljard dollar aan bitcoin bezat, was toen nog niet geweten. Dit doet sterk denken aan marktmanipulatie.

Tom Simonts, senior financial economist van KBC Group, denkt dat de manoeuvres van Elon Musk de SEC tot handelen zullen aanzetten. “Deze stap van Tesla zou in dat licht wel eens een gamechanger kunnen worden. Want hoe je het draait of keert, Tesla geeft hier een zekere legitimiteit aan de bitcoin. Dan kan je als toezichthouder niet aan de kant blijven.”  

Alleen is het nog maar de vraag wat de hele markt gaat doen een keertje de beurswaakhond als een regulator gaat optreden. En zo lijkt Tesla andermaal de aansteker van een revolutie.