Gladde voetpaden en straten: extra druk op spoed ZNA-ziekenhuizen na valpartijen

Spekgladde straten en voetpaden hebben al meteen extra drukte veroorzaakt op de spoeddiensten van de ZNA-ziekenhuizen in Antwerpen. Er werden maandag zo'n 90 mensen binnengebracht met kneuzingen of breuken na een valpartij. "Vooral in de namiddag was er een piek", zegt woordvoerder Tom Van de Vreken. 

Bij de ziekenhuizen weten ze vooraf al wat hen te wachten staat want het is een fenomeen dat elk jaar terugkomt. "Elke eerste dag dat het glad is, zien we een piek op de spoed van mensen die langskomen voor verzorging na een valpartij. Dat was ook nu het geval", zegt Van de Vreken. 

Niet alleen breuken, maar ook kneuzingen, hersenschuddingen of wonden die gehecht moesten worden

Tom Van de Vreken, ZNA-ziekenhuizen

In de drie ziekenhuizen van ZNA (Jan Palfijn, Middelheim en Stuivenberg), werden gisteren zo'n 90 mensen binnengebracht met verwondingen na een valpartij. "Het grootste aantal patiënten zijn binnengebracht in Jan Palfijn in Merksem: daar waren één op de drie patiënten op de spoed gewond geraakt na een valpartij. In de andere ziekenhuizen was dat één op de vier. Zowel jong als oud. Dan ging het niet altijd over breuken maar ook om kneuzingen, hersenschuddingen of wonden die gehecht moesten worden. Het heeft nergens tot problemen geleid, er was genoeg personeel, maar vooral in de namiddag was het erg druk."

Of de spoeddiensten het ook vandaag extra druk zullen krijgen, is moeilijk te voorspellen. "Mensen weten intussen wel dat het glad is. Als je niet echt buiten moet zijn, blijf dan binnen. Wie toch naar buiten moet, doet dat best erg voorzichtig. Als het dan toch misloopt, kan je altijd rekenen op de spoeddienst om je te helpen", besluit Van de Vreken. 

Meest gelezen