Hacker vergiftigt bijna watervoorziening van Florida

Een hacker is eind vorige week binnengedrongen in het waterzuiveringsinstallatiesysteem van Oldsmar in Florida om het water te vergiftigen. Een oplettende toezichthouder kon de massavergiftiging vermijden. 

Afgelopen vrijdag merkte een operator van de waterzuiveringsinstallatie op dat een hacker zich vanop afstand een weg baande in het computersysteem en het niveau van natriumhydroxide bijstelde tot meer dan 100 keer het normale niveau. Dat meldt de Tampa Bay Times.

Daarop verlaagde de operator het niveau onmiddellijk, waardoor hij erger kon voorkomen. Natriumhydroxide is een chemische stof die in kleine hoeveelheden wordt gebruikt om de zuurtegraad van water te regelen, maar het wordt ook gebruikt in huishoudelijke schoonmaakmiddelen zoals vloeibare afvoerreinigers. In grote hoeveelheden kan het irritatie, brandwonden en andere complicaties veroorzaken.

Onderzoek

‘Op geen enkel moment was er een significant nadelig effect op het behandelde water’, zei de sheriff van Pinellas County Bob Gualtieri. ‘Belangrijk is dat de mensen nooit in gevaar zijn geweest.’

Volgens Gualtieri zijn er andere veiligheidsmaatregelen die waarschuwingen zouden hebben uitgestuurd dat de niveaus te hoog waren. De stad heeft nu bijkomende maatregelen genomen om verdere toegang tot het systeem te voorkomen.

De waterzuiveringsinstallatie in kwestie levert water aan bedrijven en ongeveer 15.000 inwoners. De sheriff heeft samen met de FBI en de geheime dienst een onderzoek ingesteld. Voorlopig is nog niemand gearresteerd, maar er zouden wel enkele aanwijzingen zijn. 

Baltimore

Het is niet de eerste keer dat hackers dergelijke systemen proberen binnen te dringen. Zo viel in 2019 de Amerikaanse stad Baltimore ten prooi aan cybercriminelen. Een maand lang gijzelden de hackers 10.000 overheidscomputers, waardoor duizenden ambtenaren buitengesloten werden van hun e-mailaccounts en inwoners geen toegang meer hadden tot de websites waar ze hun waterrekeningen, belastingen en parkeerkaarten betalen. 

De criminelen achter de aanval eisten via Twitter losgeld van 13 bitcoin of zo’n 90.000 euro om de computers weer toegankelijk te maken. Baltimore gaf geen krimp en weigerde te betalen. Die onbuigzaamheid kostte de stad in de noordoostelijke staat Maryland naar schatting 18 miljoen dollar. Hoewel alle systemen uiteindelijk hersteld raakten, legde de cyberaanval het zoveelste hiaat bloot in de cybersecurity van grootsteden. 

Lees ook:

Meer