Direct naar artikelinhoud
Coronapandemie

Kritische Marc Noppen (UZ Brussel): ‘Britten vaccineren 1.000 personen per MINUUT. Wij ‘zitten voor op schema’’

Kritische Marc Noppen (UZ Brussel): ‘Britten vaccineren 1.000 personen per MINUUT. Wij ‘zitten voor op schema’’
Beeld BELGA

CEO Marc Noppen van het UZ Brussel laat zich op Twitter kritisch uit over het vaccinatiebeleid in ons land. Hij vergelijkt de toestand in België met die bij de Britten. ‘UK vaccineert à 1000 personen per MINUUT. Wij ‘zitten voor op schema’. No comment’, klinkt het.

Noppen deelde in zijn tweet een artikel uit de Britse krant The Times, waarin te lezen is dat het Verenigd Koninkrijk vaccins zet met een tempo van 1.000 per minuut. De regering maakt zich sterk dat binnen de drie maanden meer dan 30 miljoen van de meest kwetsbare Britten immuun zullen zijn voor het coronavirus.

Twitter bericht wordt geladen...

Tot nog toe gaven de Britten maar één inspuiting van de vaccins waarvan twee doses nodig zijn voor een optimale bescherming. Op die manier wilden ze zo snel mogelijk al een zo groot mogelijk deel van de bevolking deels immuun maken. Deze maand wil de Britse gezondheidsdienst NHS ook tweede doses opzij beginnen te zetten voor mensen die al de eerste prik hebben gehad. 

Vaccinatiesnelheid 

De tweede doses zouden vanaf midden maart toegediend worden. De regering is ervan overtuigd dat het de vaccinatiesnelheid voor mensen die een eerste doses moete krijgen, niet omlaag zal halen.

In ons land gaat het iets trager. Sinds we met de vaccinaties begonnen eind december, kregen al 328.623 mensen al zeker één prik (2,86 procent). 93.303 mensen zijn al volledig gevaccineerd (0,81 procent). Bij ons worden wel al meteen tweede doses gezet enkele weken na de eerste inenting, zoals aangegeven door de producenten.