© Gerrit Schuermans

Voor student-ondernemer Tom Goyvaerts zijn het drukke tijden: “Gelukkig doet mama de boekhouding”

Zonhoven -

Ondanks de coronacrisis zijn het drukke tijden voor student-ondernemer Tom Goyvaerts (20) uit Zonhoven. Tom studeert Marketing aan de Hogeschool PXL, maar de rest van zijn tijd gaat naar zijn bedrijfje Broken Pixels dat zich specialiseert in herstellingen van smartphones. En Tom is niet alleen, bij Voka Limburg zien ze een opmerkelijke toename van student-ondernemers.

Gerrit Schuermans

Toen een vriend van Tom in 2017 zijn iPhone uit zijn handen liet glijden en tegen de straatstenen liet belanden, hoorde hij zichzelf plots zeggen: “Ik kan iPhone’s maken. Zal ik de jouwe herstellen?” “Terwijl ik dat nog nooit had gedaan”, lacht Tom. “Mijn vriend gaf me zijn toestel en één uur later was zijn iPhone gemaakt. ‘Dat is makkelijk’, dacht ik. Op Tweedehands heb ik toen voor het eerst een kapotte iPhone gekocht. Die heb ik gemaakt en weer doorverkocht. En zo ging de bal aan het rollen. Broken Pixels was geboren. Vandaag ben ik gespecialiseerd in herstellingen van smartphones zoals Apple, Huawei en Samsung. Ik vervang schermen, batterijen en moederborden aan de lopende band.”

Moeilijkheden

“Na drie jaar begint mijn naamsbekendheid vruchten af te werpen”, gaat de PXL-student verder. “Ik heb ondertussen ook al een aantal vaste klanten. Niet dat zij hun smartphone zo vaak beschadigen, maar ze brengen ook toestellen binnen van hun vrienden en kennissen. Niet alles loopt van een leien dakje. Wel heb ik moeilijkheden gehad met het vinden van betrouwbare leveranciers. Een leverancier moet de juiste onderdelen op voorraad hebben, snel verzenden en liefst zo voordelig mogelijk zijn. Niet alle leveranciers kunnen waarmaken wat ze beloven.”

“Of ik last had van de coroancrisis? Integendeel”, zegt Tom. “De verplichte lockdown in het voorjaar van 2020 was voor mij een heel drukke periode. Ik heb geen winkel, maar werk alleen op afspraak. Vermits het klantencontact heel beperkt was, kon ik veilig werken en was ik een van de enige herstellers in de buurt waar de mensen terechtkonden.”

Toename

Bij Voka – Kamer van Koophandel Limburg zien ze een opmerkelijke toename van student-ondernemers in Bryo Student StandUp, hun begeleidingstraject voor student-ondernemers. De afgelopen vier jaar begeleidde het traject zo’n 84 studenten. Dit jaar schreven zich al een recordaantal van 23 studenten in voor begeleiding in 2021. “En we zijn nog maar januari, dus dat belooft”, zegt Johann Leten, gedelegeerd bestuurder van Voka – KvK Limburg. “Het ondernemerschap is voor vele studenten een uitdaging om hun verworven kennis om te zetten in de praktijk. We kunnen die evolutie alleen maar toejuichen, want een economie met veel starters, is een gezonde economie.”

Boekhouding

Ook Tom moest zich wat bijscholen om zijn eigen bedrijfje te runnen. “Omdat ik te weinig van marketing afwist, besloot ik de richting Graduaat Marketing te gaan studeren aan de Hogeschool PXL”, vertelt hij. “Dat was meteen ook een goede vijver om nieuwe klanten te bereiken. En wat ik opsteek in de aula, kan ik vaak toepassen op mijn eigen zaak. Dus ja, ik leer elke dag bij. Alleen de boekhouding is soms wat vervelend, gelukkig is er mijn mama om mij daarin bij te staan”, lacht Tom. “Een goede ondernemer moet kunnen delegeren.”

https://www.pxl.be/marketing

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer