Steven Van Gucht over de nieuwste coronacijfers. 

Steven Van Gucht: “Een hele school testen en sluiten is meestal niet nodig”

“Het weer is guur, maar het virus is nog steeds besmettelijk. Het plateau dat we al weken kennen, houdt verder aan”, zegt viroloog Steven Van Gucht tijdens de persconferentie van het Crisiscentrum.

In de week van 2 tot en met 8 februari is het aantal ziekenhuisopnames verder gestegen, zij het licht. Tegelijkertijd daalt het aantal besmettingen opnieuw. “Kleine dalingen en stijgingen, maar het aantal overlijdens blijft wel opvallend dalen.”

Er waren 2.212 nieuwe gevallen gemiddeld, de afgelopen week. Dat is vijf procent minder dan de week ervoor. Het hoogst aantal gevallen werd vastgesteld in Oost-Vlaanderen en Antwerpen. ‘We zien dalingen in alle leeftijdsgroepen, maar zeker in de oudere bevolkingsgroepen daalt dat. De gemiddelde leeftijd van besmettingen daalt: de gemiddelde besmette is jonger dan 38 jaar.’

Er zijn per dag 121 nieuwe opnames in het ziekenhuis, 2% meer dan de week ervoor. 1.700 mensen liggen nu in het ziekenhuis, 302 mensen op intensieve zorgen. Het aantal overlijdens blijft wel dalen: 39 mensen per dag sterven. 19% minder dan vorige week.

Besmettingen op scholen

Het Crisiscentrum focust vandaag, dinsdag, op de contactopsporing in scholen. Ons land slaagde erin de scholen grotendeels open te houden. “Dat mogen we een succes noemen en is in tegenstellingen tot onze buurlanden”, aldus Van Gucht. ‘Maar het vraagt enorm veel voorzorgsmaatregelen en solidariteit van leerlingen, leerkrachten, ouders en centra voor leerlingenbegeleiding. Het is belangrijk dat er kort op de bal wordt gespeeld als er een besmetting wordt vastgesteld. Een hele school testen is meestal niet nodig. De hoogrisicocontacten opsporen, testen en in quarantaine zetten zou voldoende moeten zijn.”

Steven van Gucht over scholen. 

Long covid

Hoewel de meeste mensen binnen en week of twee herstellen van covid-19, blijven sommige mensen weken of soms maanden na hun besmetting ziek. “Vaak gaat het om aanhoudende klachten als hersenmist, hoofdpijn en vermoeidheid”, verduidelijkt Van Gucht. “Er is hierover nog veel onduidelijkheid en bijkomend onderzoek is nodig. Daarom startte het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg een online studie om de klachten van patiënten met langdurige klachten in kaart te brengen.” Wie wil deelnemen aan de studie kan dat via deze link.

Toediening AstraZeneca

Sabine Stordeur, projectmanager van de taskforce vaccinaties, licht ook even toe wat ons land zal doen met de AstraZeneca-vaccins. ”De doelstelling blijft om de meest kwetsbaren te beschermen. Al is er nieuwe, bijkomende informatie, zoals dat nu het geval is met AstraZeneca.”

Momenteel zijn er nog onvoldoende wetenschappelijke data beschikbaar over de werkzaamheid van het vaccin voor ouderen. Daarom heeft de interministeriële conferentie beslist om de AstraZeneca-vaccins voorlopig enkel te voorzien voor volwassen tot en met 55 jaar. Uit klinische studies blijkt dat het vaccin aan deze personen vanaf twee weken na de eerste dosis 70 procent bescherming biedt. “Als men na de eerste dosis twaalf weken wacht, kan het vaccin nog een betere bescherming bieden”, zegt Stordeur.

De volgorde van de toediening van het AstraZeneca-vaccin zal in deze volgorde gebeuren: De zorgverleners, daarna de bewoners en het personeel van zorginstellingen zoals revalidatiecentra en psychiatrische instellingen. Ten derde de risicogroepen met bepaalde aandoeningen en tot slot de politionele ordediensten op het terrein. Telkens voor mensen tussen de 18 en 55 jaar.

Deze maand krijgt ons land 443000 dosissen van het AstraZeneca-vaccin. “De planning van de latere leveringen is nog niet bekend”, aldus Strodeur.

Sabine Stordeur over vaccinaties. 

(sh, kma)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer