Direct naar artikelinhoud
Elfstedentocht

Dan toch geen Elfstedentocht dit jaar: ‘Onmogelijk om met coronamaatregelen te organiseren’

Dan toch geen Elfstedentocht dit jaar: ‘Onmogelijk om met coronamaatregelen te organiseren’
Beeld ANP

Ondanks de groeiende verwachtingen door de aanhoudende vorst zit een Elfstedentocht er deze winter niet in. Het bestuur van De Koninklijke Vereniging De Friesche Elf Steden blijft erbij dat het in coronatijd niet mogelijk om de ‘Tocht der Tochten’ te organiseren. 

“Maandag is de Vierdaagse in Nijmegen afgelast. Voor de goede orde, dan hebben we het over juli. Als je weet wat het betekent om toertochten toe te staan gelet op het coronavirus, dan moet je je eerst wel drie keer achter je oren krabben of je dat wel wilt doen”, zegt Wiebe Wieling, voorzitter van het organisatiecomité. Het bestuurvan de Elfstedentocht heeft de voorbije dagen overlegd met de Veiligheidsregio Friesland en het provinciebestuur.

“Een Elfstedentocht in deze situatie, met een miljoen bezoekers, 25.000 deelnemers en duizenden vrijwilligers en bewegingen van mensen door het land, dat kan gewoon niet. Dat snapt denk ik ieder redelijk weldenkend mens.”

“We begrijpen de bewegingen die in Nederland nu rond de Elfstedentocht plaatsvinden. Maar daar kunnen wij niet zoveel mee. Of een alternatieve versie uitgesloten blijft? Dat is geen Elfstedentocht. Ook daar is bij ons niks in veranderd.”

“Versta me niet verkeerd: het is fantastisch hoe Nederland meeleeft met de tocht der tochten. We willen allemaal eens iets anders dan elke dag met dat virus geconfronteerd worden.”

Verre van ideaal

Ook praktisch zou het nog heel wat voeten in de aarde hebben. “Op de grote meren in Friesland ligt er helemaal niets van ijs. Op veel kleinere vaarten is het één vieze troep, een bruin-grijze pap die bevroren is. Er moet dus nog heel wat gebeuren. Het heeft vannacht ook maar 2 graden gevroren. Nee, van Elfstedenkoorts is hier geen sprake.”

Verschillende weerkaarten voorspellen voor volgende week alweer temperaturen boven het vriespunt. “Er komt nog wel een pak ijs aan, vooral tijdens de zware vorstnachten. Ik hoop dat we komend weekend kunnen gaan schaatsen, maar meer hoef je niet te verwachten”, besluit Wieling.