©  Kristof Vadino

Thuiswonende ouderen zullen sneller gevaccineerd worden

Er is nieuwe informatie over de werkzaamheid van het AstraZeneca-vaccin, zegt Sabine Stordeur van de taskforce vaccinatie. “Momenteel is er onvoldoende data beschikbaar over de werkzaamheid van het vaccin voor personen vanaf 65.”

“Daarom heeft de interministeriële conferentie op advies van taksforce vaccinatie beslist om Astrazeneca enkel te voorzien voor volwassenen tot en met 55. Uit studies blijkt dat het vaccin aan deze personen vanaf twee weken na een tweede dosis een bescherming van meer dan 70 procent biedt. Dit als tweede dosis na 8-12 weken gegeven wordt. Als men nog langer wacht, kan het een nog betere beschermingen bieden. Het AstraZeneca-vaccin wordt dus aan bepaalde groepen aangeboden, voor wie ze het meeste werkzaam zijn.”

“In loop van februari zal men beginnen met het AstraZeneca-vaccin toe te dienen aan zoveel mogelijk personen binnen de volgende groepen, in deze volgorde en steeds in de leeftijdsgroep 18-55.

  1. De zorgverleners
  2. Bewoners en personeel van andere collectieve zorginstellingen als revalidatiecentra en psychiatrische instellingen. Ook personeel in jongereninstellingen.
  3. Risicogroepen met bepaalde aandoeningen, maar behalve mensen met immuunstoornissen. Zij worden met Pfizer of Moderna gevaccineerd.
  4. Politionele ordediensten op het terrein

“Deze aanpak zorgt ervoor dat deze groepen sneller gevaccineerd worden en lopen ze minder risico op ziekte en uitval. De thuiswonende ouderen worden eerder gevaccineerd dan voorzien omdat er voor hen meer Pfizer en Moderna beschikbaar zal zijn. Dit draagt bij tot de groepsimmuniteit en de bescherming van wie niet gevaccineerd is.”

“In februari worden 443.000 dosissen van Astrazeneca verwacht. Het volume en de planning van latere leveringen zijn nog niet gekend. De geplande vaccinaties met Pfizer en Moderna blijven gewoon doorgaan. Het is nog niet aangetoond dat de drie vaccins een impact hebben op de overdracht van het virus. Daarom blijven de maatregelen van kracht en willen we iedereen bedanken voor de inspanningen die al lange tijd geleverd worden.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer