Direct naar artikelinhoud
NieuwsGent

Bekende Gentenaars protesteren tegen make-over Gravensteen: ‘Aan sleutelen mag, maar met respect’

De plannen met het Gravensteen wekken bij veel Gentenaars wrevel op.Beeld Wouter Van Vooren

Meer dan 120 bekende Gentenaars, onder wie cartoonist Kamagurka, actrice Barbara Sarafian en regisseur Felix van Groeningen, hebben het niet begrepen op de verbouwplannen van de fameuze Gentse burcht. Een open brief aan het adres van burgemeester Mathias De Clercq (Open Vld) dringt aan op een alternatief. ‘Wat we vragen is om het huiswerk opnieuw te maken.’

Plan G moet het Gravensteen door audiotours en verbeteringen aan de toegankelijkheid en bezoekerscirculatie ‘klaarmaken voor de 21ste eeuw’. Maar het plan kreeg al stevige kritiek te verduren, en daar komt nu nog een schepje bovenop. Vooral de plannen om de ommuring van het kasteel open te breken en een van de weinige streepjes groen in de binnenstad in te ruilen voor een buitenpaviljoen – met plaats voor een souvenirwinkel en refter – vielen niet in goede aarde. 

Een lift tegen de gevel zou het monument ook toegankelijker moeten maken voor rolstoelgebruikers en mensen die slecht te been zijn. De briefschrijvers staan achter die intentie, maar het is geen of-of-kwestie, klinkt het. “Slechts éen ontwerp achtte het nodig om daarvoor een gat in de muur te slaan en dat grasveld in te palmen: het winnende ontwerp.” 

Weerspannigheid wegwuiven

Hoewel de burgemeester geregeld dweept met het rebelse karakter van de stad, blijft in het antwoord op de bezorgdheden van Gentenaars volgens de ondertekenaars akelig stil. “Het stadsbestuur zegt intussen al bijna tien jaar dat het participatie hoog in het vaandel draagt. Maar een plan om het meest iconische gebouw van Gent voor de komende generaties te veranderen werd in juli vorig jaar zowel aan de Gentenaar als aan historici gepresenteerd als… te nemen.”

De stad noemt het kasteel op de website van Plan G een ‘magisch en imaginair bouwsel’ – een omschrijving die de briefschrijvers tegen de borst stuit. “Héél kort door de bocht, niet?”, staat in de brief te lezen. “En om ervan uit te gaan dat je er daardoor mee mag doen wat je wil — ‘want het is toch niet echt’ — klopt toch ook niet helemaal?” Docent middeleeuwse geschiedenis en co-ondertekenaar Jan Dumolyn (UGent) sprak in deze krant al van “een tendens van disneyficatie van de geschiedenis”.

Gemoederen sussen

Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele (NV-A) heeft laten weten dat hij de plooien wil gladstrijken door in gesprek te gaan met alle partijen. Die bemiddeling moet een patstelling voorkomen. “Ik merk dat er heel wat ruis op de lijn zit tussen actiegroepen, buurtbewoners en de stad Gent. Voornamelijk de aspecten met betrekking tot onroerend erfgoed verhitten de gemoederen. Daarom wil ik een constructief overleg opstarten om de verschillende belangen met elkaar te verzoenen. Ik reik dus de hand aan alle betrokken actoren”, aldus de minister.

Het Vlaams Agentschap Onroerend Erfgoed is strikt genomen niet betrokken bij de facelift van het Gravensteen. Toch voelt Diependaele zich geroepen om in te grijpen. “Ik vind het mijn taak als minister van Onroerend Erfgoed om ons erfgoed te beschermen”, legt de minister uit. “Die taak neem ik heel ruim op, want voor mij valt zo’n verzoeningsoverleg ook onder het beschermen van ons erfgoed.”