Ultrasimpel pastarecept met hele blok feta gaat viraal: onze redactrice doet de smaaktest
In Finland is het zoeken naar feta: in de supermarkten is de schapenkaas uitverkocht sinds het hele land verknocht raakte aan het ‘Uunifetapasta’-recept van foodblogster Jenni Häyrinen. Het steringrediënt: een hele blok feta, onversneden. Ook op videoplatform TikTok ging het recept viraal en nu lijkt de hele wereld de pasta te maken. Redactrice Stéphanie test het recept, maar moest eerst – ja, echt – drie winkels af voor ze feta vond.
Het fameuze recept van de Finse Jenni Häyrinen (@liemessa) dateert al van 2019. Toen publiceerde ze de blogpost getiteld ‘Uunifetapasta’: een pasta die niet meer vereist dan kerstomaatjes en een complete, onversneden blok feta in de oven, afgewerkt met basilicum, rode peper en knoflook. Het recept werd een instant hit in Finland. “De verkoop van feta steeg met 300 procent en supermarkten konden de vraag niet bijhouden. Ondertussen heeft mijn originele blogpost meer dan 2,7 miljoen views. Ter vergelijking: Finland heeft 5,5 miljoen inwoners”, schrijft Häyrinen in een recente post. Ondertussen heeft ze 4 februari zelfs uitgeroepen tot ‘International Uunifetapasta Day’.
Wanneer het Finse recept later bij de Amerikaanse foodblogster MacKenzie Smith (@grilledcheesesocial) terechtkwam, ging de bal nog meer aan het rollen. Smith vertaalde het recept naar het Engels, et voilà: ook de Verenigde Staten waren hooked. Deze maand bereikt de hype zijn hoogtepunt, nadat Smith het recept op sociaal videoplatform TikTok besloot te delen. Het filmpje vergaarde ondertussen 260.000 likes en de hashtags #uunifetapasta en #bakedfetapasta zijn respectievelijk goed voor 4 en 46 miljoen views.
Het recept
Dat het recept zo aanslaat, hoeft niet te verbazen. Een absurde hoeveelheid kaas doet mensenharten altijd sneller smelten. En de ‘Uunifetapasta’ is écht een simpel gerecht. Niet het soort ‘simpel’ waarvoor je nog een halfuur groenten staat te snijden, acht kruiden en drie kookpotten nodig hebt. Nee, een ovenschaal en een pot voor de pasta is al wat je gebruikt. En het enige dat je snijdt, is wat verse basilicum, rode peper en knoflook.
De ingrediënten:
450 g pasta (naar keuze), 1 blok (200 g) feta, olijfolie, 1 rode peper, 500 g kerstomaatjes, 4 teentjes knoflook (optioneel), handvol verse basilicum, peper, zout
Zo maak je het:
1. Plaats de blok feta in een ovenschaal, besprenkel met fijngesneden rode peper en olijfolie. Voeg de kerstomaatjes aan de ovenschaal toe, besprenkel met olijfolie en peper en zout.
2. Bak 15 minuten in de oven op 200 °C. Verhoog de temperatuur daarna naar 225°C, zet de gril aan en plaats de ovenschaal dichter bij de gril. Laat nog 10 minuten verder bakken. Kook ondertussen de pasta al dente.
3. Haal de ovenschaal uit de oven. Voeg de gesneden basilicum toe en, indien gewenst, gesneden knoflook (een andere optie is om de gehalveerde teentjes toe te voegen voor je de ovenschaal in de oven steekt). Voeg de gekookte pasta toe en meng alles tot het een smeuïg geheel wordt.
Of volg deze TikTokvideo van MacKenzie Smith.
(Lees verder onder de video.)
Maar is het ook lekker? Redactrice Stéphanie doet de test
“Het is een ijskoude maandagavond in Leuven en ik wandel de hele stad door op zoek naar feta. Ja, echt: bij twee supermarkten al lag de schapenkaas niet meer in de rekken. Zijn de Leuvense studenten mee met de hype? In een supermarkt iets buiten de stad heb ik meer geluk: nog zeker zeven blokken in de koelkast. Halleluja!”
“Thuis volg ik het recept. Al is er niet veel te volgen aan: dump de kerstomaatjes en de feta in een ovenschaal, kruid en beolie alles, steek het de oven in en that’s it. Voor een luie keukenprinses als ik, uitgeput na een pittige werkdag en een uur doorheen besneeuwd Leuven glibberen, is dit hémels. Terwijl de pasta op het vuur pruttelt, snij ik de look en de basilicum.”
“De oven doet ‘ping!’, ik voeg de pasta, basilicum en knoflook toe en meng alles. Tip: voeg zo weinig mogelijk pastawater toe. Dat maakt de kaasbrij iets minder smeuïg. Maar de geuren die uit de ovenschaal opstijgen: wauw. De smaak? Top. Ik vreesde dat de feta ging overheersen, maar ben blij verrast door hoe gebalanceerd alles is. Pittig knoflooksmaakje wel, en dat proef ik nog de hele avond. Minder look erin als dat niet je ding is dus. Een verrassend gerecht? Dat niet. Het is gewoon feta, tomaat en kruiden. Simpel in alle opzichten. Maar ook simpelweg lekker. Zeker voor hoe absurd weinig moeite ik deed.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Beter dan een bord of een bowl? ‘Blates’ veroveren onze keukentafels
-
Independer
Autoschade door een onbekende? Dit dien je te ondernemen
Het gebeurt meer dan je denkt: je komt bij je geparkeerde voertuig en ziet dat er een ferme deuk of kras in zit. Maar van de automobilist, e-stepper of fietser die tegen je wagen reed, is geen enkel spoor. Dekt je verzekering die schade? En wat moet je allemaal doen om ‘klacht tegen onbekenden’ in te dienen? Independer.be legt het uit. -
HLN Shop
Pollen in de lucht: deze toestellen voorkomen gesnotter
Ben je een hooikoortslijder? Dan kan je heel wat doen om klachten te voorkomen en verminderen: van vaker stofzuigen en een zonnebril dragen tot pillen slikken. Onder de efficiëntste wapens in de strijd bevinden zich ook luchtreinigers. HLN Shop focust op twee toestellen. -
-
Smaak van boerenkool doet ongeboren baby’s grimassen trekken
-
Heerlijke kost voor de krokusvakantie: 3 gerechten waar het hele gezin van smult
Er zijn gerechten waar iedereen in het gezin gelukkig van wordt. Denk maar aan spaghetti bolognese of steak met frietjes. Foodstylist Sonja Peeters gooit het over een iets andere boeg. Met onze drie favorieten, overheerlijke kippensoep, smeuïge puree met homemade hamburgers en pasta met geroosterde groenten, breid je deze krokusvakantie je lijstje aan familietoppers beslist uit. -
Livios
Tuinhuis plaatsen? Alles wat je moet weten over kosten, isolatie en beveiliging
Een tuinhuis ziet er niet alleen leuk uit, het is ook een praktische meerwaarde én verhoogt de veiligheid rond je woning. Je meubels, gereedschap en e-bike staan er immers droog en buiten bereik van mogelijke malafide passanten. Bovendien kan je je tuinhuis omvormen tot een charmant toevluchtsoord op wisselvallige dagen of functionele werkruimte. Bouwsite Livios geeft uitleg over de verschillende types. -
Italianen teleurgesteld: hun espresso mag niet op de Werelderfgoedlijst. “Veel meer dan een drankje voor ons”
-
PREMIUM
“Als ik wat extra maak, weet ik zeker dat ze geen fastfood eet”: drie mama's blijven met liefde koken voor hun volwassen kinderen
-
Moeilijke eter? Wetenschappers ontdekken erg simpel trucje dat je kan uittesten
Tussen kerst en nieuw volgen de feestmalen elkaar op. Maar aan tafel begint het gemopper. “Ik lust dat niet.” Voor wie met de handen in het haar zit, komt de wetenschap met een nieuw trucje dat je kan uittesten, en het heeft alles te maken met de kleur van het bord. -
Ibericoham-, shiitake- of kreeft? Op Internationele Krokettendag kan je deze originele soorten bestellen
Krokant, smakelijk, veelzijdig: bij zondagse kost horen kroketten, en welk beter moment om jezelf te trakteren op de verwennerij dan vandaag, op internationale krokettendag? Een kaas- of garnaalkroket smaakt altijd, maar wij tonen je versies van het gefrituurde hapje die je vast nog niet kende, en waar je ze kan bestellen. -
Vandaag is het Margarita Dag: 3 lekkere recepten om te proosten