Ultrasimpel pastarecept met hele blok feta gaat viraal: onze redactrice doet de smaaktest
In Finland is het zoeken naar feta: in de supermarkten is de schapenkaas uitverkocht sinds het hele land verknocht raakte aan het ‘Uunifetapasta’-recept van foodblogster Jenni Häyrinen. Het steringrediënt: een hele blok feta, onversneden. Ook op videoplatform TikTok ging het recept viraal en nu lijkt de hele wereld de pasta te maken. Redactrice Stéphanie test het recept, maar moest eerst – ja, echt – drie winkels af voor ze feta vond.
Het fameuze recept van de Finse Jenni Häyrinen (@liemessa) dateert al van 2019. Toen publiceerde ze de blogpost getiteld ‘Uunifetapasta’: een pasta die niet meer vereist dan kerstomaatjes en een complete, onversneden blok feta in de oven, afgewerkt met basilicum, rode peper en knoflook. Het recept werd een instant hit in Finland. “De verkoop van feta steeg met 300 procent en supermarkten konden de vraag niet bijhouden. Ondertussen heeft mijn originele blogpost meer dan 2,7 miljoen views. Ter vergelijking: Finland heeft 5,5 miljoen inwoners”, schrijft Häyrinen in een recente post. Ondertussen heeft ze 4 februari zelfs uitgeroepen tot ‘International Uunifetapasta Day’.
Wanneer het Finse recept later bij de Amerikaanse foodblogster MacKenzie Smith (@grilledcheesesocial) terechtkwam, ging de bal nog meer aan het rollen. Smith vertaalde het recept naar het Engels, et voilà: ook de Verenigde Staten waren hooked. Deze maand bereikt de hype zijn hoogtepunt, nadat Smith het recept op sociaal videoplatform TikTok besloot te delen. Het filmpje vergaarde ondertussen 260.000 likes en de hashtags #uunifetapasta en #bakedfetapasta zijn respectievelijk goed voor 4 en 46 miljoen views.
Het recept
Dat het recept zo aanslaat, hoeft niet te verbazen. Een absurde hoeveelheid kaas doet mensenharten altijd sneller smelten. En de ‘Uunifetapasta’ is écht een simpel gerecht. Niet het soort ‘simpel’ waarvoor je nog een halfuur groenten staat te snijden, acht kruiden en drie kookpotten nodig hebt. Nee, een ovenschaal en een pot voor de pasta is al wat je gebruikt. En het enige dat je snijdt, is wat verse basilicum, rode peper en knoflook.
De ingrediënten:
450 g pasta (naar keuze), 1 blok (200 g) feta, olijfolie, 1 rode peper, 500 g kerstomaatjes, 4 teentjes knoflook (optioneel), handvol verse basilicum, peper, zout
Zo maak je het:
1. Plaats de blok feta in een ovenschaal, besprenkel met fijngesneden rode peper en olijfolie. Voeg de kerstomaatjes aan de ovenschaal toe, besprenkel met olijfolie en peper en zout.
2. Bak 15 minuten in de oven op 200 °C. Verhoog de temperatuur daarna naar 225°C, zet de gril aan en plaats de ovenschaal dichter bij de gril. Laat nog 10 minuten verder bakken. Kook ondertussen de pasta al dente.
3. Haal de ovenschaal uit de oven. Voeg de gesneden basilicum toe en, indien gewenst, gesneden knoflook (een andere optie is om de gehalveerde teentjes toe te voegen voor je de ovenschaal in de oven steekt). Voeg de gekookte pasta toe en meng alles tot het een smeuïg geheel wordt.
Of volg deze TikTokvideo van MacKenzie Smith.
(Lees verder onder de video.)
Maar is het ook lekker? Redactrice Stéphanie doet de test
“Het is een ijskoude maandagavond in Leuven en ik wandel de hele stad door op zoek naar feta. Ja, echt: bij twee supermarkten al lag de schapenkaas niet meer in de rekken. Zijn de Leuvense studenten mee met de hype? In een supermarkt iets buiten de stad heb ik meer geluk: nog zeker zeven blokken in de koelkast. Halleluja!”
“Thuis volg ik het recept. Al is er niet veel te volgen aan: dump de kerstomaatjes en de feta in een ovenschaal, kruid en beolie alles, steek het de oven in en that’s it. Voor een luie keukenprinses als ik, uitgeput na een pittige werkdag en een uur doorheen besneeuwd Leuven glibberen, is dit hémels. Terwijl de pasta op het vuur pruttelt, snij ik de look en de basilicum.”
“De oven doet ‘ping!’, ik voeg de pasta, basilicum en knoflook toe en meng alles. Tip: voeg zo weinig mogelijk pastawater toe. Dat maakt de kaasbrij iets minder smeuïg. Maar de geuren die uit de ovenschaal opstijgen: wauw. De smaak? Top. Ik vreesde dat de feta ging overheersen, maar ben blij verrast door hoe gebalanceerd alles is. Pittig knoflooksmaakje wel, en dat proef ik nog de hele avond. Minder look erin als dat niet je ding is dus. Een verrassend gerecht? Dat niet. Het is gewoon feta, tomaat en kruiden. Simpel in alle opzichten. Maar ook simpelweg lekker. Zeker voor hoe absurd weinig moeite ik deed.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Lidl
Hartverwarmende winterkost: varkenshaasje met pasta en mosterdsausje
-
PREMIUM
Apero time! Foodie Sonja Peeters maakt 3 originele cocktails en bijpassende hapjes waarmee je gegarandeerd indruk zal maken
-
Lidl
Lunchtip: kleurrijke groentenbowl met vegan nuggets
Vervang de klassieke kipnuggets eens door hun plantaardige variant – evenveel smaak, beter voor de planeet. Werk af met verschillende kleurrijke groenten, van spinazie tot wortelen, voor een bowl vol kleur en een instant vitaminebommetje om die laatste winterweken door te komen. -
-
Vandaag is het Margarita Dag: 3 lekkere recepten om te proosten
-
PREMIUM
Deze 3 ovenschotels uit het nieuwe boek van Wim Ballieu zijn een portie pure nostalgie. “Ik heb een grote liefde voor gehakt en patatten”
Chef Wim Ballieu groeide op met de ovenschotels van zijn mama en metje Mariette. “Voor mij zijn die schotels nostalgie voor de smaakpapillen en de soul.” In zijn nieuwe kookboek ‘Ovenschotels’ verzamelde hij zesenzestig recepten, rangschikte ze per seizoen en zette de lokale telers en boeren in de schrijnwerpers. Het boek is nog niet uit, maar wij mogen jullie alvast exclusief drie recepten tonen: een kruidige parmentier, een verfijnd vispotje en een gezellige racletteschotel. -
Het beste van twee werelden: de ginsecco is de perfecte cocktail voor de feestdagen
Hou je ervan om op tijd en stond te proosten, maar vind je het moeilijk om één drankje te kiezen? Voor eeuwige twijfelaars (en levensgenieters) is er de ultieme oplossing: de ginsecco. De champagnecocktail bewijst dat het mengen van klassiekers een verrassend smakelijk resultaat oplevert. Classy én poepsimpel. -
Lidl
Verover het hart van je geliefde met deze Italiaanse gehaktballetjes
-
Moeilijke eter? Wetenschappers ontdekken erg simpel trucje dat je kan uittesten
-
Livios
Zonnepanelen met 40 jaar garantie: zijn ze echt van hogere kwaliteit of is het louter een verkooptechniek?
Solar Solutions Group - AEG’s leverancier van zonnepanelen, omvormers en thuisbatterijen - pakte onlangs uit met een nieuw model van zonnepanelen. Niet zozeer het paneel zelf sprong in het oog, maar wel de garantie van 40 jaar die eraan vasthangt. Maar betekent dat ook dat de zonnepanelen daadwerkelijk beter zijn? Of is de garantie eerder een marketingstrategie om de verkoop aan te zwengelen? Bouwsite Livios zoekt uit wat de regels rond garanties zijn. -
PREMIUM
“Als ik wat extra maak, weet ik zeker dat ze geen fastfood eet”: drie mama's blijven met liefde koken voor hun volwassen kinderen
-
HLN Shop
Smakelijk eten voor een (h)eerlijke prijs: deze vier scherp geprijsde kookboeken tik je nu op de kop