©  BELGA

Wouter Beke: “84 procent van terugkerende Vlaamse reizigers laat zich testen”

Van alle Vlamingen die tussen 7 en 26 januari zijn teruggekeerd uit een rode zone in het buitenland hebben er 84 procent zich laten testen. Bovendien is de overige 16 procent niet automatisch in overtreding, want daarin zitten onder meer ook de grensarbeiders en de vrijgestelde categorieën. Dat zegt Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V).

jvh
Bron: BELGA

Reizigers die terugkeren uit een rode zone moeten een Passenger Locator Form invullen, moeten meteen in quarantaine en moeten ook op de eerste en zevende dag een coronatest laten afnemen. Onlangs raakte op basis van cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano bekend dat zo’n 30.000 reizigers uit een rode zone zich niet hebben laten testen. Het ging toen om meer dan 40 procent.

Maar Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke geeft nu heel andere cijfers. Van de Vlamingen die tussen 7 en januari zijn teruggekeerd uit een rode zone hebben er zich 84 procent laten testen. “De overgrote meerderheid laat zich dus wel degelijk testen”, zegt de minister.

Bovendien is de overige 16 procent niet automatisch in overtreding. In die groep zitten bijvoorbeeld ook de grensarbeiders en andere reizigerscategorieën die vrijgesteld zijn. Ook de mensen die op hun eerste test positief hebben getest - en wiens tweede testcode dus niet gebruikt wordt - zitten mee in dat cijfer. “De 84 procent is dus helemaal geen slecht cijfer”, aldus Beke.

De CD&V-minister kreeg ook vragen over de kritiek op de coronahandhaving. Volgens de VVSG en sommige burgemeesters zijn de quarantainegegevens die ze ter beschikking krijgen onvoldoende om de quarantaineregels te controleren. Beke erkent dat de handhaving “niet eenvoudig is” maar benadrukt dat de handhaving zich moet focussen op de hardleerse corona-overtreders. “In het goedgekeurde decreet wordt aangedrongen op proportionaliteit. Het is niet de bedoeling een politiestaat te creëren.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer