Donald Trump is de eerste president in de Amerikaanse geschiedenis tegen wie twee afzettingsprocedures zijn opgestart. Hij is ook de eerste oud-president tegen wie een impeachmentprocedure wordt opgestart.
Volledig scherm
Donald Trump is de eerste president in de Amerikaanse geschiedenis tegen wie twee afzettingsprocedures zijn opgestart. Hij is ook de eerste oud-president tegen wie een impeachmentprocedure wordt opgestart. © AFP

Meerderheid Senaat vindt proces Trump grondwettelijk: historische impeachment-procedure kan worden voortgezet

In de Amerikaanse Senaat is dinsdag het afzettingsproces tegen Donald Trump van start gegaan. Een meerderheid van de senatoren gaf middels een stemming aan het proces tegen de voormalige president grondwettelijk te vinden. Zes Republikeinen stemden met de Democraten mee. De historische impeachment-procedure kan dus officieel worden voortgezet. Naar verwachting zal het hele proces niet lang duren en wordt Trump een tweede keer vrijgesproken. Maar een veroordeling zou er wel voor kunnen zorgen dat hij zich nooit nog kandidaat kan stellen als president. De Republikeinen zijn niet blij met het optreden van de advocaten van Trump tijdens de eerste dag van het proces. Bruce Castor en David Schoen konden ook bij juristen geen potten breken.