woensdag 10 februari 2021 - Lanaken
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Ook in De Wegwijzer in Lummen kwamen de kinderen verkleed naar school. Serge Minten

Carnaval

Ook zonder stoeten kleurt Limburg dit weekend rood-geel-groen

Hasselt

De stoeten mogen dan wel niet uitrijden, in Limburg wordt er komend weekend toch carnaval gevierd. Op een veilige manier organiseren gemeenten en verenigingen heel wat festiviteiten. “Alaaaf van in òòs kot”, klinkt het in Sint-Truiden.

Dit weekend zouden de eerste carnavalsstoeten uitrijden. In Bocholt, Pelt, Maaseik, Lanaken en Sint-Truiden trekken traditioneel de praalwagens bij de start van de Krokusvakantie de straat op. Maar door de slechte coronacijfers werden een drietal maanden geleden alle optochten al afgeschreven. Gemeenten, scholen en carnavalsverenigingen blijven wel niet bij de pakken zitten. Op een coronaveilige manier worden heel wat Limburgse gemeenten dit weekend toch ondergedompeld in de carnavalssfeer.

Beiaard

Geen oudwijvenbal of kloontjesstoet voor de Maaseikenaren dit jaar, wel versierde straten. De stad hangt banieren, vlaggen en lichtjes uit, vertelt schepen Myriam Giebens (Pro3680). “Op die banieren zie je een triestige carnavalist met een mondmasker, een ontwerp van kunstenaar Leo Kornips. Maar we doen ook beroep op onze inwoners om de stad in te kleuren. Wie zijn woning versiert in carnavalskleuren, maakt kans op een geschenkbon.”

Om de stad nog meer onder te dompelen in het carnavaleske speelt de beiaard om elf na elk uur een carnavalsnummer. Voorafgegaan door het Maaseiker volkslied. Carnavalsvereniging Het Heilig Wammes heeft daarnaast nog een verrassing voor de stad van de oude wijven in petto.

Stayen

De Orde van de Commeduur en andere Truiense verenigingen maken zich op voor een knotsgek online carnavalsweekend. “We gaan carnaval tot in de mensen hun kot brengen, Alaaaf van in òòs kot”, vertelt woordvoerder Giani Creten. “Voor iedereen doen we wel iets. Vrijdag streamen we de gebedsviering vanuit de Onze-Lieve-Vrouwekerk, opgedragen aan iedereen die ons de afgelopen maanden ontvallen is. Zaterdag kan er in de woonkamer stevig gedanst worden, dan zenden we een dj-set van vier uur uit. Die werd opgenomen op de middenstip van voetbalstadion Stayen. Zondag hetzelfde, maar dan met muziek voor onze jongsten. Kers op de taart is de radioshow van maandag, uitgezonden op Trudo. FM.”

Carnaval Top 111

Ook in Lanaken klinkt er dit weekend alaaf uit de radio. Het stadsbestuur en verschillende verenigingen slaan de handen in elkaar met Lokale Radio Lanaken. Die warmde afgelopen weken de feestneuzen alvast op. “Zaterdag draaien we acht uur lang de Carnaval Top 111”, vertelt presentator Koen Broux. “Die werd door onze luisteraars gekozen. Zondag streamen we in beeld en klank Vastelaovend Carroussel met kleppers als Beppie Kraft, Juulke, Frans Theunisz en Erwin.” Op vraag van De Raod van Laon tot Aoke kleurden de gevels in het centrum rood-geel-groen. De jongsten kunnen er verkleed op zoektocht.

Kinderen van basisschool De Toverfluit in Hasselt zaten dinsdag bebaard of met hun gekste kapsels op de schoolbanken. Boumediene Belbachir

Want carnaval is ook een kinderfeest. Halsreikend kijken de kleinsten er weken naar uit om zich voor de stoet uitbundig te verkleden en snoepgoed te vangen. Gelukkig organiseren heel wat Limburgse basisscholen naar jaarlijkse gewoonte carnavaleske verkleeddagen. In basisschool De Toverfluit in Hasselt zaten de kleuters dinsdag bebaard of met een gekke snit op de schoolbanken. Kleuters van De Wegwijzer in Lummen kwamen dan weer verkleed als hun favoriete superheld of prinses naar de schoolpoort.

Carnavalskoepel FEN Vlaanderen is blij dat het feest niet onopgemerkt voorbij gaat. Volgend jaar belooft voorzitter Jeroen Bellings alvast een dubbel en dik feestjaar.

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws