AFP or licensors

Het blijft bibberen de komende dagen, "maar een officiële koudegolf wordt moeilijk", zegt weerman Frank Deboosere

Het blijft bibberen de komende dagen, maar een officiële koudegolf "wordt moeilijk", klinkt het bij weerman Frank Deboosere. Vanaf het weekend zal het geleidelijk aan minder koud worden en volgende week zal het waarschijnlijk dooien. 

Wie vanochtend al eens de neus buiten de deur gestoken heeft, weet: ook vandaag is het nog (heel) koud. 

Het blijft vandaag droog met grotendeels opklaringen, maar toch hier en daar ook wolkenvelden. Het blijft overal in ons land vriezen. 

Eerder deze week was er sprake dat we mogelijk een officiële koudegolf zouden beleven - en dat is al geleden van 2012 - maar zoals het er nu naar uitziet, zal het waarschijnlijk toch niet het geval zijn. "Een koudegolf wordt moeilijk. Dan moet het toch op een aantal plaatsen naar -10 graden gaan. In Ukkel is het nu -8,3, in Zeebrugge -3,1 en in Retie -6,6. Het koudste punt in ons land is momenteel Mont Rigi, in de Hoge Venen, waar het nu -13,9 graden is."

Een koudegolf wordt moeilijk

Frank Deboosere

Om te spreken over een officiële koudegolf moeten de temperaturen minstens vijf dagen aan een stuk altijd onder het vriespunt blijven. In dezelfde periode moet het minstens drie nachten -10 graden of kouder zijn. 

In de nacht van woensdag op donderdag kunnen er hier en daar nog wat sneeuwvlokken vallen. Donderdag blijft het droog met veel zon, de maxima schommelen rond het vriespunt in het westen en het centrum van het land. In de Hoge Venen kan het -4 graden worden. Ook vrijdag blijft het nog koud, maar zonnig met enkele hoge wolkenvelden. Ook nu schommelen de maxima tussen 0 en -4 graden. 

Hoe beleefden we de vrieskou in 1991, 1997, 2012 en 2013? Ontdek het in de onderstaande video (en lees daaronder verder): 

Videospeler inladen...

Langzaam warmer?

"Geleidelijk aan zal het minder koud worden", vertelt Deboosere. Zaterdag kan het in het westen en het centrum van het land al mogelijk +1 graad worden. Het blijft dan droog en zonnig. En zondag kan het zelfs +4 graden worden. Begin volgende week zal het gaan dooien, en krijgen we zelfs in de loop van de week maxima van +10 graden, al zal er dan ook kans zijn op een regenbui.

Bekijk hieronder het meest recente weerbericht: 

Deze video is niet meer beschikbaar. We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.

Meest gelezen