Het vriest dat het kraakt en dus moeten de fietskoeriers aan de bak: “Klanten blijven met dit weer liever binnen”

Anouar is fietskoerier voor Deliveroo in Mechelen. “Het is behoorlijk druk. En koud!” © Ward Bosmans

Mechelen -

Voor de fietskoeriers is het bij deze koude temperaturen geen pretje om hun job te doen. Maar dat betekent niet dat ze hun fiets op stal laten. Integendeel, want bij vrieskou blijven wij liever allemaal warm binnen in plaats van zelf twee kilometer te fietsen om frietjes of een pizza te gaan afhalen.

Ward Bosmans

Maar is de kou het enige probleem? Hoe gaat het met de stadsdistributie per fiets? En hoe zit het met de thuisbezorging van maaltijden? We vroegen het aan de koeriers zelf.

Inneke Vos is algemeen coördinator van de ECOKoeriers. Al sinds 2015 zie je die ECOkoeriers door de Mechelse straten rijden. Zij waren bij de allereersten om in de Dijlestad met fietskoeriers te werken voor een duurzame stadsdistributie. “Of wij binnen blijven met deze vriestemperaturen? Nee, helemaal niet. Voorlopig heb ik nog niks moeten aanpassen aan onze planning en doen we niets speciaal. We hebben wel geluk dat het deze week net minder druk is. Wij werken namelijk heel veel voor scholen en door de ‘afkoelingsperiode’ (voor corona, red.) zijn alle middelbare scholen nu gesloten tot na de Krokusvakantie.”

Mechelen is Antwerpen niet

Even wachten tijdens een levering, dat is in deze temperaturen even opwarmen. ©  Ward Bosmans

In Antwerpen is er sprake van dat een aantal handelaars afhaakt omdat de koeriers niet over de hele stad leveren. Inneke begrijpt haar Antwerpse collega’s wel. “Om het befietsbaar te houden, is Antwerpen opgesplitst in zones. In Mechelen leveren wij niet alleen in het stadscentrum maar ook in de deelgemeenten. Tijdens de eerste lockdown hebben we wel een zware terugval gehad. Alle handelszaken waren gesloten. Wij hebben onze koeriers gelukkig aan het werk kunnen houden. Zij deden veel vrijwilligerswerk, zoals het rondbrengen van voedselpakketten en heel de logistiek van de mondmaskers. Na de vakantie zijn we weer beginnen groeien, zodat we nu min of meer op een normaal niveau zitten. Sommige dingen zijn wel veranderd. We leveren nu veel meer bij particulieren. Dat komt omdat steeds meer winkels een webshop hebben en een partner zoeken om de leveringen te doen.”

Groei

Deliveroo kennen we van de fietskoeriers met de lichtgroene bak op hun rug. Mechelen is de enige stad in onze regio waar Deliveroo actief is. “We zijn in Mechelen heel erg aan het groeien”, zegt woordvoerder Rodolphe Van Nuffel. “Er is een steeds groter aanbod van restaurants en ook ons aantal koeriers is toegenomen. We zijn trouwens steeds op zoek naar nieuwe koeriers. Of ze minder werk hebben door de koude? Nee, integendeel. De mensen blijven liefst binnen en laten graag iets aan huis leveren. Het klopt dat er in Antwerpen met zones gewerkt wordt. De restaurants willen ook niet dat hun eten koud geleverd wordt. Meestal werken we met een straal van 3,5 kilometer. Maar in Mechelen is heel de stad één grote zone. Enkel de deelgemeenten beleveren we niet. De coronacrisis heeft ons alleszins een enorme boost gegeven. De groei die we voorzien hadden op drie jaar, hebben we nu in een half jaar al gerealiseerd. Mensen bestellen nu frequenter omdat de horeca gesloten is. Maar ook het profiel van onze klanten is veel breder geworden. Vroeger waren het vooral studenten, nu ook gezinnen.”

Anouar van Deliveroo: “Het is zo koud dat ik soms een koffie aangeboden krijg.” © Ward Bosmans

Anouar is een van de Mechelse Deliveroo-koeriers die de kou trotseert. “Ja, het is behoorlijk druk. En koud ook. Bovendien moet ik geregeld een handschoen uitdoen om het trackingsysteem op mijn GSM te kunnen bedienen. Als ik ergens moet wachten op een bestelling kan ik mij eventjes opwarmen. Soms krijg ik zelfs een koffie aangeboden.”