Beschuldigde Babur Yoldash. ©  Jan Van der Perre

Zus van Eleanore spreekt Babur toe: “Je nam het leven van de dierbaarste persoon in mijn leven”

Na haar getuigenis had de zus van Eleanore een boodschap voor Babur, de man die haar zus met zeventig messteken heeft doodgestoken. “Babur, ik kan je vertellen dat ik al drie jaar slecht slaap door de intense pijn en het diepe verdriet om de dood van mijn zus. Ik hoor ook al heel de week vernederende opmerkingen over haar en toch wens ik je de dood niet toe”, zei Ermesinde De Strijcker. “Ik wens je een geweten toe.”

Maaike Floor
Beschuldigde: Babur Yoldash (25)
Beschuldiging: Moord
Slachtoffer: Eleanore De Strijcker (27)
Plaats en datum: Kleerroos, Herentals, 13 maart 2018

Heel de week al zit ze in de zaal, maar woensdag kwam de zus van Eleanore zelf aan het woord. Heel rustig vertelde Ermesinde over haar jongere zus, die altijd voor iedereen klaarstond, goedlachs was, spontaan en speels. “Ze gebruikte nooit iemand, ze wilde juist iedereen helpen. Ze heeft zeker evenveel voor Babur gedaan voor als hij voor haar. Mijn zus kan zich niet meer verdedigen. Ik zit hier elke dag en dat is zwaar. Ik zat met heel veel vragen en ik hoopte antwoorden te krijgen, maar nu zit ik alleen maar met meer vragen.”

 ©  Jan Van der Perre

Ermesinde vertelde de jury dat Nore uit een moeilijke relatie kwam toen ze Babur leerde kennen. “Mohamed, de vader van haar kinderen en een strikte moslim, mishandelde haar en hij heeft haar ook proberen te vermoorden. Ze wilde die relatie verbreken maar ze waren religieus getrouwd, dus dat kon eigenlijk niet. Door hem een sms te sturen dat ze iemand anders had, wat overigens niet het geval was, hoopte ze dat die man wilde scheiden. In plaats daarvan trapte hij de deur in, probeerde hij haar te wurgen en wilde hij met een hamer op haar hoofd slaan.” Volgens haar broer Sigurd was ze er ook achter gekomen dat Mohamed nog een vrouw had in Senegal en eentje in Parijs. Hij bleek ook in beeld te zijn bij staatsveiligheid als moslimextremist. In die periode leerde ze Babur kennen. Ermesinde: “Ze was geflatteerd door de aandacht en de cadeautjes die ze van hem kreeg. Ze had nood aan affectie en in het begin was ze ook verliefd. Babur was op den duur steeds vaker weg, ze hadden een knipperlichtrelatie. Ze sliep ook al maanden voor de feiten op de zetel.”

Baburs advocaat schetst het beeld van een man die hopeloos verliefd was op Nore, die eigenlijk van hem af wilde en van hem profiteerde, maar haar familie spreekt dat tegen. Ermesinde: “Ze was wel verliefd geweest op hem. Ik wilde eens komen logeren, maar dat kon niet omdat Nore een verrassing had gepland voor Baburs verjaardag. Ze zouden naar Bobbejaanland gaan en erna Thais eten. Toen ze elkaar leerden kennen, had Babur ook problemen met zijn tanden. Nore heeft een tandarts gezocht en hem meegenomen om hem te helpen. Toen ze nog niet samenwoonden, ging ze vaak met de kinderen met de trein naar Brussel. Dat is anderhalf uur met de trein. Naar welke voorbeelden van haar liefde voor hem zoekt u?”, vroeg ze Baburs advocaat. “Moest ze soms zijn voeten kussen?”

Brief

Na haar getuigenis vroeg Ermesinde of ze Babur misschien mocht toespreken. De voorzitter liet dat toe. In haar brief vertelde ze hoe veel pijn ze heeft van de dood van haar zus. “Ik hoor je advocaat deze week allerlei zaken over mijn zus uit de context halen, dat is zijn taak, ik begrijp dat. Maar jou hoor ik niet. Heel de week hoor ik vernederende opmerkingen over mijn zus en nog wens ik je de dood niet toe. Moord is nooit een gepaste reactie. Ik wens je een geweten toe, in naam van mezelf en van mijn nichtjes die geen moeder meer hebben. Aan hen wil ik het goede voorbeeld stellen.”

Ook Eleanores oudere broer en zus kwamen getuigen. Ze hadden allebei een heel goede band met hun halfzusje. “We konden over alles praten”, zei Sigurd. “Ik wist dat ze geen gevoelens meer had voor Babur en dat ze wel eens seks wilde hebben met een andere man, so what, het is 2021. Hun relatie was voorbij maar Babur was nog smoorverliefd. Dat is menselijk, ik heb dat ook meegemaakt. In mijn fantasie heb ik er misschien ook aan gedacht om die vrouw te vermoorden, maar ik heb dat natuurlijk niet gedaan. Ik heb er een roman over geschreven, dat was mijn therapie.”

Tweestrijd

Volgens Sigurd zat zijn zusje in een tweestrijd. “De kinderen waren alles voor haar en als zij brak met Babur, was dat minder goed voor hen. Maar moest ze om die reden heel haar leven bij Babur blijven? Nee. Ze was verliefd op die oudere man, misschien had ze het wel een kans willen geven om met hem iets te beginnen. Op zondag na de feiten had ik met Nore naar de cinema willen gaan. Helaas zal er nooit nog een zondag komen dat we samen iets kunnen doen.”

Zus Petra zag Babur vanaf het begin niet echt zitten. “Heel eerlijk? Ik dacht: waar komt ze nu mee af. Ik begreep haar keuze voor mannen niet, maar ieder zijn ding. Babur is warm onthaald in de familie. In het begin hadden ze een liefdevolle en passionele relatie. Het enige waar ze altijd moeite mee had, was zijn extreme ijdelheid. Ik vermoed dat dat iets met zijn narcisme te maken heeft. Vandaag is hij hier in de zaal de enige met perfect gekapt haar. Wij mogen niet naar de kapper en hij laat in de gevangenis door een medegedetineerde zijn haar kappen.”

Donderdag gaat de jury na de pleidooien in beraad over de schuldvragen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER