Direct naar artikelinhoud
InterviewNicolas Bouteca

Zaak-El Kaouakibi: ‘Egbert Lachaert zal niet met witte konijnen moeten afkomen bij de volgende verkiezingen’

Sihame El Kaouakibi.Beeld DANIIL LAVROVSKI

De ophef rond de 50.000 euro campagnesteun voor Sihame El Kaoukabi (Open Vld) toont volgens politicoloog Nicolas Bouteca (UGent) vooral het probleem rond de partijfinanciering aan. ‘Partijen hebben veel te veel geld.’

Sihame El Kaouakibi kreeg in 2019 50.000 euro bij haar overstap naar Open Vld. Dat geld diende om campagne te kunnen voeren voor een zitje in het Vlaams Parlement. El Kaouakibi werd vanop de tweede plaats ook verkozen.

Het ruime bedrag valt echter niet goed bij heel wat van haar partijgenoten, die niet op dergelijke steun konden rekenen. Volgens Nicolas Bouteca, professor politieke wetenschappen aan de UGent, toont de hele zaak vooral aan dat het systeem van partijfinanciering volledig verkeerd zit.

Is het zo vreemd dat een partij een nieuwkomer ondersteuning geeft om campagne te helpen voeren?

“Het lijkt me in principe niet onredelijk om iemand die nieuw is, iemand in wie je gelooft, financieel te ondersteunen. Zeker als je denkt dat die persoon kan helpen om een groep die onvoldoende vertegenwoordigd is in het parlement, wel te vertegenwoordigen. Maar we moeten ook niet naïef zijn: Sihame El Kaouakibi is ook wel aangetrokken om de partij te gaan versterken. Dit heeft ook te maken met macht voor de partij.

“Steun is zeker niet verkeerd, maar als je 50.000 euro kan geven aan de nummer twee op de Antwerpse lijst voor het Vlaams Parlement, dan heb je als partij echt te veel geld.”

Nicolas Bouteca.Beeld UGent

Dit gebeurt niet enkel bij Open Vld. Andere partijen doen dezelfde uitgaven.

“Dat klopt. Dat merkt ook Egbert Lachaert terecht op. Hij verwijst naar (Vlaams Belang-voorzitter) Tom Van Grieken ‘die honderdduizenden uitgeeft aan multinationals’ zoals Facebook. Dit verhaal bewijst vooral dat partijen veel te veel geld hebben. Dat is een slechte zaak voor het vertrouwen van de politiek. Het systeem van de partijfinanciering moet worden aangepakt.”

Hoe schadelijk is dit voor Open Vld?

“Dit straalt natuurlijk negatief af op de partij. Een beetje oneerlijk misschien want alle partijen doen het. Maar de anderen zijn nu opvallend stil. Wellicht hopen ze dat er dan niemand over de partijfinanciering begint.

“Maar dat dit pijn doet voor de liberalen is duidelijk. Herinner je de voorzitterscampagne. Daarin zei elke kandidaat ‘We moeten meer luisteren naar de basis’. Nu hoort diezelfde basis dat een wit konijn 50.000 euro krijgt, dus je kan je voorstellen dat die basis zeer kwaad is.

“Tegelijkertijd denk ik niet dat het Lachaert persoonlijk wordt aangerekend. Hij was nog geen voorzitter toen El Kaouakibi dat geld kreeg. Dit lijkt me dan ook vooral de bevestiging van het afscheid van Gwendolyn Rutten aan de top. Lachaert zet haar ook vol in de wind door meermaals te onderstrepen dat hij destijds nog niet op die voorzittersstoel zat, dat het een actie van zijn voorganger was. Maar hij zal niet met witte konijnen moeten afkomen bij de volgende verkiezingen, al denk ik niet dat hij dat van plan was.”

Die 50.000 euro veroorzaakt vooral ophef omdat El Kaouakibi al onder vuur lag, voor mogelijk misbruik van subsidies bij haar vzw Let’s Go Urban. Doet de partij er goed aan om zich nu wat van haar te distantiëren?

“Ze weten zich geen houding aan te meten, want ze weten niet hoe die zaak rond Let’s Go Urban precies zit. Iemand is onschuldig tot het tegendeel bewezen is. Dus ze kunnen Sihame El Kaouakibi moeilijk nu uit de partij zetten. Het zal in ieder geval die zaak zijn die de doorslag zal geven in de uiteindelijke houding van Open Vld.”

Heeft Sihame El Kaouakibi nog een politieke toekomst?

“Dat lijkt me heel moeilijk. Ik vrees dat haar geloofwaardigheid bijzonder sterk is aangetast. Zelfs als blijkt dat haar niets kan worden verweten in de zaak rond Let’s Go Urban. Ze heeft zich altijd verzet tegen de particratie, zou altijd vrijuit haar gedacht zeggen. Maar nu, met die 50.000 euro steun, is ze in feite het summum van die particratie. Ik vrees dat ze dit heel lang zal meeslepen, misschien zelfs haar hele carrière.”