WHO: Vaccin AstraZeneca ook geschikt voor 65-plussers

 ©  REUTERS

Het vaccin tegen covid-19 dat door AstraZeneca ontwikkeld is, kan ook aan mensen ouder dan 65 worden toegediend, zo heeft de adviesgroep van vaccindeskundigen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) woensdag gezegd.

kma
Bron: BELGA

De expertengroep SAGE (Strategic Advisory Group of Experts) van de WHO beveelt voorts het gebruik van dit vaccin aan in landen waar varianten van het coronavirus circuleren. ‘Mensen ouder dan 65 jaar zouden het vaccin moeten krijgen’, zei de voorzitter van de expertengroep, Alejandro Cravioto, op een persconferentie.

Het vaccin ontwikkeld door het Britse laboratorium AstraZeneca en de universiteit van Oxford kwam de voorbije weken in opspraak. Het zou minder werkzaam zijn bij mensen ouder dan 65 jaar en in landen waar coronavarianten aanwezig zijn.

Verscheidene landen en de Europese Unie hebben het vaccin, dat in Groot-Brittanië al massaal werd toegediend, goedgekeurd. Maar sommige regeringen verkiezen het enkel te gebruiken voor mensen jonger dan 65 of 55, bij gebrek aan voldoende gegevens over de werkzaamheid bij ouderen.

• Zuid-Afrika wil AstraZeneca-vaccins omruilen

Zuid-Afrika zei zondag op basis van een studie dat het vaccin van AstraZeneca mogelijk slechts een ‘beperkte’ werkzaamheid heeft tegen de Zuid-Afrikaanse variant van het virus. De expertengroep van de WHO meent dat deze studie te kleinschalig was om de effectiviteit van het vaccin tegen zware vormen van covid-19 te evalueren. Bijgevolg beveelt de Wereldgezondheidsorganisatie het gebruik van het vaccin van AstraZeneca aan ‘zelfs als er varianten aanwezig zijn in het land’.