Direct naar artikelinhoud
NieuwsSpeekseltest

België test als eerste land in Europa speeksel van leerkrachten

SpeekseltestBeeld Université de Liège

Het coronacommissariaat en de ministers van Volksgezondheid en Onderwijs geven hun zegen voor een proefproject met speekseltesten in scholen, zoals microbioloog Herman Goossens (UZA) al langer bepleit. 

Tussen de 2.000 en 2.500 leerkrachten en ondersteunend personeel van scholen in de drie gewesten zullen vanaf 22 februari ’s ochtends in een speciaal trechtertje spuwen en dat meenemen naar school. Daar wordt het opgehaald en dan volgt een PCR-test. Het resultaat zou binnen de dag bekend moeten zijn. Zo kunnen besmette leerkrachten snel en eenvoudig opgespoord en geïsoleerd worden.

Het project loopt zes weken en op vrijwillige basis. Als het succesvol blijkt, zou het naar alle scholen worden opgeschaald. Goossens ziet geen reden om dat niet te doen zodra alle praktische en logistieke hindernissen zijn genomen.

“Ik ben erg blij dat dit eindelijk van start gaat”, zegt hij. “We zijn het eerste land in Europa dat dit nu bij leerkrachten doet. Als je om begrijpelijke redenen de scholen wil openhouden, kan dit zeker helpen om veel korter op de bal te spelen. Ik baseer me daarvoor op wetenschappelijke evidentie uit Hongkong, waar ze dagelijks tienduizenden speekseltests doen.”

Dat het maanden duurde om hiermee te beginnen, ligt volgens Goossens aan het debat onder wetenschappers. “Als je werkt met rochelen en trechtertjes die exact op onze keelholte passen, zijn speekseltests echt efficiënt. Maar er is veel discussie geweest over de betrouwbaarheid omdat sommige onderzoeksresultaten minder goed waren. Maar dat bleken studies waarin de tests veel minder doeltreffend zijn uitgevoerd of bij mensen die al in het ziekenhuis lagen en geen virusdeeltjes meer aanmaken. Ik ben er zeker van dat onze methode de juiste is.”