©  VUM

Agalev-stichter Luc Versteylen (93) overleden

Luc Versteylen (93), een jezuïet en priester die bekend raakte vanaf de late jaren zestig als activist en later als stichter van de groene beweging Agalev, is woensdag overleden.

Versteylen werd op 11 september 1927 geboren in Borgerhout, in Antwerpen. In 1945 trad in bij de Jezuïten en in 1959 volgde zijn priesterwijding. Hij bleef trouw aan zijn geboortestad en wijk, van 1961 tot 1973 gaf hij les aan het Xaveriuscollege in Borgerhout. Daar had hij zelf nog tijdens de Tweede Wereldoorlog humaniora gevolgd.

In 1970 stichtte Versteylen in een brouwerij in Viersel de christelijke leefgemeenschap ‘Leve in de brouwerij’. De gemeenschap organiseerde allerlei initiatieven, waaronder de actiegroep “Groene fietsers”, in 1973. Die voerden actie tegen de aanleg van een duwvaartkanaal van de Antwerpse haven naar het Albertkanaal. Die actiegroep leidde tot de groene beweging Anders Gaan Leven, beter bekend als Agalev, in 1976. Hij kon zich echter niet herkennen in de partij en uitte vooral kritiek op Agalev, waarna hij een nieuwe politieke beweging opstartte in 1992: Helaba, voluit ‘Hoe Eensgezind Laboreren aan een Beleefbaarder Antwerpen’. Het doel was om de mensen, hoe groot hun tegenstellingen konden zijn, samen te brengen.

In 1995 ontving de pater de prijs ‘Ethiek en verdraagzaamheid in de politiek’. En in 1998 overhandigde de provincie Antwerpen hem de Humanitasprijs. Versteylen werd 93.

(lto)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER