Fraude met kilometerheffing vrachtwagens: 50.000 euro boete

© BELGA

Politiediensten vinden bij wegcontroles geregeld truckers die gebruik maken van een gps-stoorzender om de kilometerheffing te ontlopen. “Wie betrapt wordt riskeert een boete tot 50.000 euro”, zegt Viapass, de overheidsdienst die de kilometerheffing coördineert.

“Er zijn drie manieren waarop dergelijke fraude opgespoord wordt: via vaste portieken boven de weg, via flexibele controlepunten en via mobiele controle-eenheden. Daarnaast kunnen onregelmatigheden ook opgemerkt worden bij de facturering, zegt Edward Claessens van Viapass.

Maandag raakte bekend dat sommige vrachtwagenchauffeurs de kilometerheffing ontduiken door gebruik te maken van een zogenaamde “gps jammer”, een toestel dat gps-signalen verstoort. Die toestellen zijn in België verboden en het Belgisch Instituut voor postdiensten en telecommunicatie (BIPT) kan hiervoor boetes tot 50.000 euro opleggen.

“Wanneer je een betalend systeem invoert, weet je dat je meteen ook het startschot geeft voor pogingen tot fraude”, zegt Claessens. “Het is het verhaal van de stroper en de boswachter, waarbij de stroper steeds nieuwe manieren moet verzinnen en de boswachter die moet achterhalen.”

Claessens zegt dat Viapass al langer op de hoogte was van mogelijke fraude met die gps-stoorzenders. “Natuurlijk vielen we niet van onze stoel. Er zijn een aantal onderzoeken aan de gang, want het gaat om serieuze fraude.” Aantallen van fraudegevallen kan Viapass niet geven.

Het systeem van de kilometerheffing registreert op een gemiddelde werkdag 23 à 24 miljoen kilometers, goed voor een opbrengst tussen 2,3 en 2,5 miljoen euro voor de drie gewesten samen.

Transportfederatie UPTR liet dinsdag weten aan de regionale politieke verantwoordelijken onder andere de aanstelling te vragen van onafhankelijke experten om het systeem van de kilometerheffing te analyseren. UPTR wil in de tussentijd ook “de opschorting van het hele inningsysteem”.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen