Direct naar artikelinhoud
NieuwsImpeachment Trump

▶ Nieuwe beelden van bestorming Capitool bemoeilijken impeachmentzaak voor Trump: ‘Behoorlijk schadelijk’

De bestorming van het Capitool op 6 januariBeeld AFP

Republikeins senator Lisa Murkowski vindt dat de bewijzen in de impeachmentzaak tegen haar partijgenoot en ex-president Donald Trump ‘hem behoorlijk veel schade berokkenen’. Ook haar partijgenoot Mitt Romney was onder de indruk van de presentatie van de Democratische aanklagers. 

Bekijk hier de beelden:

Video wordt geladen...

Aanklagers lieten gisteren, op de tweede dag van het afzettingsproces, niet eerder getoonde beelden zien van de bestorming van het Capitool . “Emotioneel en zeer verontrustend,” zei Romney na het zien van de beelden. Daarop bleek hoe hij, juist voordat de menigte binnenstormde, door een medewerker van het Capitool werd weggeleid. Romney zei dat hij op het moment van de bestorming geen idee had dat de menigte hem zo dicht op de hielen zat.

De aanklagers en de verdediging krijgen elk zestien uur de tijd om hun zaak te bepleiten. Democratisch Congreslid Jamie Raskin beet gisteren de spits af en beschuldigde Trump ervan dat hij zijn presidentiële taken heeft verzaakt. De oud-president kreeg veelvuldig het verwijt dat hij zijn aanhangers die het Capitool bestormden in eerste instantie niet en later halfslachtig tot tot de orde riep, met doden en gewonden tot gevolg.

Tweede impeachmentproces tegen Trump
Het impeachmentproces tegen Trump werd in gang gezet na de bestorming van het Capitool op 6 januari. De oud-president zou hebben aangezet tot een opstand, onder meer de de door hem verloren presidentsverkiezingen van november zonder bewijs als frauduleus weg te zetten. Bovendien gaf hij net voor de bestorming nog een opruiende speech.

Of Donald Trump ook schuldig bevonden wordt, en zo in de toekomst geen gooi meer kan doen naar het presidentschap, is twijfelachtig. Daarvoor is namelijk een tweederde meerderheid in de Senaat nodig. De verwachting is dat dit aantal niet gehaald zal worden.

De Republikeinse senator Mitt Romney wordt op 6 januari, net voordat de menigte binnenstormt, door een medewerker van het Capitool weggeleid.Beeld U.S. Senate via REUTERS
Congresleden worden in veiligheid gebracht.Beeld AFP
Congresleden barricaderen de deur tegen de relschoppers.Beeld AFP