Tottenham uitgeschakeld in FA Cup na spektakelstuk: 5-4 (!) met koffie slurpende Ancelotti en balende Mourinho

Tottenham Hotspur, met Rode Duivel Toby Alderweireld de hele wedstrijd tussen de lijnen, heeft zich woensdagavond niet kunnen plaatsen voor de kwartfinales van de FA Cup.

Maarten Delvaux

In de achtste finales gingen ze na verlengingen met 5-4 onderuit tegen Everton. Na de reguliere speeltijd stond er 4-4 op het scorebord in Goodison Park. Davinson Sanchez opende al snel de score voor de bezoekers in wat zou uitgroeien tot een doelpuntenkermis, maar Dominic Calvert-Lewin, Richarlison en Gylfi Sigurdsson met een elfmeter zorgden er voor dat de thuisploeg nog voor de pauze 3-1 uitliep. Erik Lamela bracht de Spurs diep in de toegevoegde tijd echter opnieuw in de wedstrijd.

Na rust volgde de gelijkmaker van Davinson Sanchez, zijn tweede van de avond, maar niet veel later bracht Richarlison de thuisploeg opnieuw 4-3 voor. De onvermijdelijke Harry Kane zorgde op aangeven van Son Heung-min voor verlengingen, maar daarin trokken The Toffees dankzij Bernard aan het langste eind. Wat een spektakel: iedereen was dan ook door het dolle heen, behalve coach Ancelotti die rustig zijn koffietje bleef drinken…

“Hij heeft het allemaal al eens meegemaakt hé”, lachte assistent Duncan Ferguson om de koele reactie van zijn baas...

Balende Mourinho

Die koffie slurpende Ancelotti was een groot contrast met een balende Mourinho: de vierde nederlaag in vijf wedstrijden voor de Spurs was daarmee immers een feit. In de Premier League zijn ze zo weggezakt naar de achtste plaats.

“We hadden de bal, creëerden kansen, hadden veel beweging én scoorden doelpunten. Maar goals alleen maken niet dat je wedstrijden wint, als je zoveel fouten maakt. We waren het beste team en wonnen met 1-0, daarna was het binnen vijf minuten fout, fout, fout en doelpunt, doelpunt, doelpunt.”

Opnieuw geen Gareth Bale

Opvallend: Gareth Bale haalde deze keer zelfs de selectie niet. “Ik denk dat het beter is voor mij om het te zeggen: we speelden zondag tegen West Brom en hij speelde niet, hij zat op de bank, maar maandag was ik een beetje verrast omdat hij een scan wilde laten nemen omdat hij zich niet comfortabel voelde”, aldus The Special One. “Dinsdag trainde hij met het team, maar ik kreeg te horen dat hij graag een paar dagen met het medische team zou willen werken om dat gebied te versterken waar hij zich niet op zijn gemak voelde. Dat is de reden waarom hij er niet is. Ik denk niet dat het een voor de hand liggende blessure is, ik zou zeggen dat hij zich niet op zijn gemak voelde en door die training kon hij niet 100 procent zijn. Zo, ik wilde de situatie wel heel duidelijk maken: ik ben daar volkomen open en eerlijk over.”

Opsteker voor Tottenham is wel dat ze zich eerder reeds plaatsten voor de finale van de League Cup, eind april tegen Manchester City. In de Europa League is het Oostenrijkse Wolfsberger komende week de tegenstander in de zestiende finales.

Leicester met de hakken over de sloot voorbij Brighton

Leicester City heeft zich met heel wat moeite geplaatst voor de kwartfinales van de FA Cup.

In de achtste finales haalden The Foxes het in het eigen King Power Stadium met het kleinste verschil van Brighton & Hove Albion: 1-0 na een doelpunt diep in de toegevoegde tijd van de ingevallen Kelechi Iheanacho, op assist van wie anders dan Youri Tielemans. Eerder in de partij was de Rode Duivel tegen een gele kaart aangelopen. Bij de bezoekers zat Leandro Trossard niet in de selectie.