Gerecht valt binnen in mestbedrijven: ‘Groepen hebben hele keten van A tot Z in handen’

De politie deed huiszoekingen bij tientallen bedrijven in de mestsector, zoals hier in Merksplas. ©  Sebastian Steveniers

De federale politie heeft in twee aan elkaar gelinkte gerechtelijke onderzoeken rond mestfraude 24 huiszoekingen uitgevoerd in ons land. In Nederland werden voor dezelfde zaken nog eens 8 zoekingen uitgevoerd. De zaak draait rond frauduleuze praktijken in de verwerking van mest.

Tom Ysebaert

Dat meldt de Federale Gerechtelijke Politie Antwerpen. Het ene onderzoek spitst zich toe op Quirynen Groep, zo is aan onze redactie bevestigd. De politie spreekt van een bedrijf met de hoofdzetel in Merksplas, die zowel in de akkerbouw, de veeteelt, de voedingsindustrie (zuivel) en in de mestverwerking actief is. ‘Zij hebben met andere woorden de hele keten van A tot Z in handen en dat maakt de groep erg fraudegevoelig’, stelt de politie.

Het andere onderzoek gaat over Fertikal, een groot mestverwerkend bedrijf dat in de Waaslandhaven gevestigd is. Het is één van de grootste mestverwerkers van West-Europa, en exporteert wereldwijd. Naast verwerking van mest tot mestkorrels of bodemverbeteraars, heeft de groep ook enkele co-vergisters in haar netwerk, onder andere een installatie in Herselt. Door overnames is het bedrijf ook in Nederland actief, wat ook bij onze noorderburen tot huiszoekingen heeft geleid.

De federale gerechtelijke politie is voor de zaak vanochtend vroeg binnengevallen op een tiental bedrijven in de provincies Antwerpen, Limburg, Oost- en West-Vlaanderen. Een onderzoeksrechter leidt de operatie. Volgens onze informatie zijn de speurders neergestreken in de gemeenten Merksplas, Herselt, Kallo, Kruibeke, Maaseik en Oostkamp.

De zaak zou draait rond frauduleuze praktijken in de verwerking van mest. In mei 2019 heeft De Standaard fraudemechanismen in de sector aan het licht gebracht.

‘Onwettige praktijken’

De Vlaamse minister van Omgeving en van Justitie en Handhaving, Zuhal Demir (N-VA), zegt in een eerste reactie dat deze actie het gevolg is van ‘sterke aanwijzingen van onwettige praktijken’, inbreuken op de Vlaamse milieu- en mestwetgeving. De milieudiensten ­– afdeling Handhaving van het departement Omgeving en de Mestbank van de Vlaamse Landmaatschappij (VLM) ­– zijn ook aanwezig op de betrokken bedrijven voor bestuurlijke acties, bovenop de gerechtelijke.

Demir noemt overtredingen van de milieuwetgeving ‘puur crimineel gedrag dat het milieu en de gezondheid van de Vlamingen in het gedrang brengt. Wie hiervoor verantwoordelijk is, moet zonder pardon bestraft worden.’ De Vlaamse overheid zal zich burgerlijke partij stellen in het gerechtelijk onderzoek, voegt de minister er nog aan toe.