Direct naar artikelinhoud
Coronamaatregelen

Verbod op niet-essentiële reizen verlengd: ook na krokus zit skivakantie er niet in

Politie zal streng optreden in grenszones tijdens krokusvakantie
Beeld Tim Dirven

Niet-essentiële reizen naar het buitenland zijn nog tot 1 april verboden. Daarmee is duidelijk dat een skivakantie er ook na de krokusvakantie volgende week niet in zit. De politie aan de grenzen zal bovendien streng optreden. Of er ook een verbod komt tijdens de Paasvakantie, die start op zaterdag 3 april, valt nog af te wachten.

en

Video wordt geladen...

Op zaterdag 13 februari start voor veel Belgen de krokusvakantie. Toch zijn niet-essentiële reizen van en naar België nog tot 1 april verboden, zo is nu bevestigd. Op de website van Buitenlandse Zaken staat nog altijd de einddatum van 1 maart, maar het Overlegcomité besliste vorige week vrijdag om ook die maatregel te verlengen tot 1 april. Op wintersport na de krokusvakantie, zal dus niet mogen. Of dat tijdens de Paasvakantie wel kan, die start op zaterdag 3 april, valt nog af te wachten.

“De lokale en federale politie zal controleren aan de grenzen via enkele gestructureerde acties en gerichte patrouilles”, bevestigt Paelinck. “Wie een overtreding maakt, krijgt per persoon een boete, en wordt teruggestuurd.”

Een controle van de politie aan de grens met Frankrijk eind januari. Illustratiebeeld.Beeld AFP

Uitzonderingen

De politie baseert zich in haar controles volledig op het ministerieel besluit. “Voor de uitzonderingen, zoals grensarbeiders of reizen vanwege dwingende gezinsredenen, stelt zich dus geen probleem”, aldus Paelinck. 

Ook “reizen als onderdeel van het dagdagelijks leven van grensgemeenten en grensregio's” is een van die uitzonderingen. Over wat al dan niet tot het dagdagelijks leven behoort, zou discussie kunnen ontstaan, maar Paelinck stelt gerust: “Grenszones weten perfect wat tot de dagelijkse gang van zaken behoort. Wij leven hier ook.”

Reizen binnen België is echter wel nog toegestaan. Het belooft voor de lokale politie dus een zeer drukke krokusvakantie te worden.