Planbureau waarschuwt voor aanzienlijk jobverlies dit jaar

Themabeeld ©  Koen Suyk

De werkgelegenheid heeft in de coronacrisis beter standgehouden dan verwacht, maar dit jaar dreigt nog aanzienlijk jobverlies. Dat zegt het Federaal Planbureau.

jvh
Bron: BELGA

Toen de coronacrisis uitbrak, sneuvelden in eerste instantie kortlopende arbeidscontracten, zoals interims, studentenjobs en contracten van bepaalde duur in de horeca. Tussen april en eind juni werd ook de “gewone” werkgelegenheid beperkt getroffen, maar doordat de interim- en studentenarbeid een deel van het verloren terrein weer goed maakte, steeg de werkgelegenheid in totaliteit licht. Ook in de laatste drie maanden van 2020 zou de werkgelegenheid stand hebben gehouden.

Tussen het vierde kwartaal van 2019 en het vierde kwartaal van 2020 nam de werkgelegenheid af met 39.000 mensen, wat volgens het Planbureau beduidend minder is dan verwacht. Bovendien liep de werkloosheid maar op met 16.000 personen, omdat de beroepsbevolking daalde door onder andere minder migratie.

Ondanks het economisch herstel dreigt wel nog een bijkomend werkgelegenheidsverlies van 48.000 mensen tussen het vierde kwartaal van 2020 en het vierde kwartaal van dit jaar. Bovendien vallen de oorzaken die een rem zetten op de groei van de beroepsbevolking weg, zodat de krimp in de werkgelegenheid nu wel ten volle tot uiting zal komen in oplopende werkloosheidscijfers, luidt het.

Volgens de berekeningen van het Planbureau is de Belgische economie vorig jaar met 6,2 procent gekrompen. Dat is beter dan de krimp van 7,4 procent die in september werd geraamd. Dit jaar zou er 4,1 procent groei in zitten. Dat is dan weer minder dan de 6,5 procent die het Planbureau in zijn raming voor september vooropstelde.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen