Direct naar artikelinhoud
Coronacrisis

Vaccinatieplanning ziekenhuizen wijzigt opnieuw, terwijl frustratie groeit

Het CHR Citadelle-ziekenhuis in Luik.Beeld Photo News

De ziekenhuizen krijgen vrijdag alweer een nieuwe planning voorgesteld voor inenting van hun personeel. De frustratie op het terrein groeit.

De vaccinatiecampagne in de ziekenhuizen verloopt met horten en stoten. Vanwege de slabakkende leveringen past de Vlaamse overheid de strategie opnieuw aan. Ze geeft daarover vrijdagochtend om 11 uur toelichting aan de verschillende directies. 

Na eerdere problemen met het Pfizer-vaccin bleek ook dat deze week en volgende week er geen vaccins van Moderna toekomen in ons land. Een dikke streep door de rekening voor de kleinere ziekenhuizen, die rekenden op de Amerikaanse producent om hun personeel in te enten. 

Voor de komende week stelt Vlaanderen 12.500 dosissen van het AstraZeneca-vaccin ter beschikking, werd donderdagochtend gemeld. Een gigantische sprong voorwaarts betekent dat niet. Voor de meeste betekent het dat ze 100 of 200 spuitjes kunnen zetten. Vrijdag zou de verdeling van de vaccins tussen ziekenhuizen verder worden aangepast. 

Zeker bij de ‘Moderna-ziekenhuizen’ groeit de frustratie. Ze hebben intussen een achterstand opgelopen tegenover de grotere ziekenhuizen, waar het Pfizer-vaccin wordt toegediend. Sowieso waren er al spanningen omdat sommige ziekenhuizen beter bedeeld waren.

Bovendien worden er vanaf volgende week binnen die ziekenhuizen twee verschillende vaccins gebruikt. Ook dat veroorzaakt wrevel. Wie krijgt AstraZeneca, dat een lagere effectiviteit heeft dan Moderna? Marc Moens van de Belgische Vereniging voor Artsensyndicaten pleitte er deze week al voor om enkel Moderna en Pfizer te gebruiken in de ziekenhuizen. “Wie het meest risico loopt, verdient de beste bescherming.” 

Hoe de nieuwe verdeling tussen de ziekenhuizen eruit zal zien, was gisteren nog niet duidelijk. De grotere ‘Pfizer-ziekenhuizen’ wachtten donderdag tevergeefs op een mail met daarin hoeveel vaccins ze volgende week toebedeeld krijgen. Donderdagavond laat werden ze ingelicht dat ze die cijfers pas vrijdag krijgen, op de vergadering met het Vlaams Agentschap. Al langer klagen de ziekenhuizen over de onvoorspelbare planning.

De frustraties worden verder gevoed omdat vanaf volgende week Vlaanderen nog twee andere fronten in de vaccinatiecampagne opent. Dan worden huisdokters, tandartsen en thuisverpleegkundigen ingeënt in de vaccinatiecentra (met AstraZeneca) en komen ook de voorzieningen voor mensen met een handicap en de psychiatrische centra aan bod (met Pfizer-vaccins). Gezien de schaarste aan vaccins, zal dat overal maar mondjesmaat zijn. 

Was het niet beter eerst te focussen op het zorgpersoneel, om toch die groep al af te ronden? “Ook die voorzieningen voor gehandicapten verdienen de prioriteit, zoals afgesproken in ons vaccinatieplan”, zegt Dirk Dewolf, topambtenaar bij het Agentschap Zorg en Gezondheid. “Het aantal gevallen ligt er duidelijk hoger dan in de rest van de maatschappij.”