Direct naar artikelinhoud
NieuwsCoronavaccin

Volgende week worden 101.308 coronavaccins toegediend in Vlaanderen

Het vaccinatiecentrum van Oud-Heverlee.Beeld Photo News

Volgende week zullen 101.308 inentingen met de verschillende coronavaccins worden toegediend in Vlaanderen. Dat heeft Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) samen met het Agentschap Zorg en Gezondheid aangekondigd.

De spuitjes van Pfizer, Moderna en AstraZeneca zullen worden toegediend in de woon-zorgcentra, ziekenhuizen, gehandicaptenvoorzieningen en voor het eerst ook in de vaccinatiecentra.

In de woon-zorgcentra, waar de vaccinatie zo goed als afgerond is, worden volgende week 32.264 inentingen toegediend, haast allemaal tweede dosissen. “We hebben een goed parcours gereden in de woon-zorgcentra”, zegt Dirk Dewolf, administrateur-generaal van het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid. In 98,1 procent van de rusthuizen werd al met de vaccinatie gestart. De overige rusthuizen moeten nog even afwachten door een recente uitbraak met het coronavirus. 87 procent van de bewoners en 71 procent van het personeel heeft al een eerste dosis gekregen, 58,6 procent van de bewoners en 20,1 procent van het personeel kreeg al een tweede dosis. 

Ondanks het vergevorderde stadium van de vaccinatiecampagne in de woon-zorgcentra is het nog te vroeg voor versoepelingen, klinkt het wel. De tweede dosis wordt nog volop toegediend en er is ook nog onvoldoende geweten in hoeverre de transmissie van het virus doorbroken wordt, zegt Dewolf.

In de ziekenhuizen worden volgende week 41.264 dosissen geleverd. Daar heeft ongeveer een kwart (23,2 procent) van het klinisch zorgpersoneel dat rechtstreeks contact heeft met patiënten al een eerste spuitje gekregen. Volgende week worden hoofdzakelijk Pfizer-vaccins en de eerste 12.500 dosissen van het AstraZeneca-vaccin toegediend. De leveringen van Moderna, dat momenteel louter voorbehouden wordt voor ziekenhuizen, zijn dan weer hoogst onzeker. Er zou deze maand maar één levering aankomen in de laatste week van februari.

Volgende week openen ook de 95 vaccinatiecentra in Vlaanderen de deuren. Het Limburgse Beringen krijgt op maandag 15 februari de primeur, waarna vanaf 18 februari alle vaccinatiecentra beginnen met het inenten van de eerstelijnszorg. Elk vaccinatiecentrum krijgt een minimumquotum van 100 dosissen opgelegd. Tegen het einde van de week moeten er dan 10.000 spuitjes gezet worden. Aangezien het in eerste instantie louter om AstraZeneca-vaccins zal gaan, komen enkel zorgverleners tussen de 18 en 55 jaar daarvoor in aanmerking. Voor de 55-plussers lopen momenteel gesprekken over hoe hun inenting het best kan worden georganiseerd. 

Ten slotte starten de gehandicaptenvoorzieningen van het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH) op 18 februari met hun vaccinatiecampagne. Daar worden de eerste week 17.280 Pfizer-vaccins toegediend. Er is gekozen voor Pfizer omdat het hier ook om kwetsbare en soms oudere personen gaat en men geen vaccins wil mengen in deze voorzieningen. (BELGA)