© ISOPIX

Recensie: alsof de duivel zich moeide met laatste seizoen van ‘Supernatural’

Het leek wel alsof de duivel zich gemoeid had met het allerlaatste seizoen van Supernatural, dat sinds vorige week op Amazon Prime staat. Maar wat laat de serie na vijftien jaar en 327 afleveringen nu eigenlijk na?

Bo Vanluchene

Supernatural startte in 2005 als een horrorserie over Sam (Jared Padalecki) en Dean Winchester (Jensen Ackles), twee broers die op monsters jagen, en erodeerde tot een Bijbelse soap. Dé slechterik van seizoen 15 is dan ook God zelve, een zielig mannetje ­genaamd Chuck met – begrijpelijke – grootheidswaanzin. We ontmoeten amusante nieuwe personages maar zien ook favorieten terug zoals ­Rowena en Kevin.

Chuck is de apocalypsen beu. Tijd om het verhaal te eindigen, vindt hij. Akkoord. Dat de strijd om vrije wil draait, is interessant. En het is een vrij goed opgebouwd seizoen. Tot alles in vlammen opgaat.

Onbedoeld grappig

Supernatural schreef op 5 november tv-geschiedenis toen het middenin de Amerikaanse verkiezingen trendde op Twitter. Dat had – spoiler alert – alles te maken met het feit dat de engel Castiel ­(Misha Collins) zijn liefde verklaarde aan Dean, een ­relatie waar fans al jaren over speculeerden.

De scène is onbedoeld grappig. Er wordt onnodig hard ­ingezoomd, op het einde duwt Cas Dean naar rechts en valt hij naar links, waarna Cas wordt opgeslorpt door zwarte smurrie. Welgeteld twee minuten mocht Cas op de zender The CW homo zijn, voor hij stierf. Daarna komt hij alleen offscreen in één zinnetje in de finale weer tot leven, en op geen enkel moment mag Dean reageren op de bekentenis. Waanzin.

Vlak na de opnames van die scène sprongen Collins, ­Ackles en andere acteurs op een privévliegtuig naar een conventie in Las Vegas. Na tien minuten ontplofte een motor, waarbij ze “hun geliefden vaarwel sms’ten”. Ze overleefden, maar toen werden de opnames maandenlang stilgelegd door corona.

Veel pech dus. Uiteindelijk (helaas) toch gemaakt: de dubbele finale. De seizoens­finale is nog enigszins logisch. Maar de seriefinale die 15 jaar moet afronden, is ­opnieuw lachwekkend. Dean sterft jong wanneer hij per ongeluk gespietst wordt als een saté. Hij krijgt zo’n lange sterf­scène dat zijn broer drie plaspauzes kon nemen én een ambulance kon bellen als hij dat had gewild. Daarna gaat Dean samen met zijn auto naar de hemel, en borduurt Sam de naam ‘Dean’ op de ­kleren van zijn zoontje in een montage die zo lang is dat ze hetzelfde nummer in twee versies ­achter elkaar moeten spelen.

Gevaarlijke boodschap

Een gemiste kans. Want wat laat Supernatural zo na? Dat dit de manier is voor de broers om aan hun leven als monsterjagers te ontsnappen – of dat dat überhaupt moet – is frustrerend. De dood wordt gepresenteerd als een oplossing, het leven als een lastige tussenstop tot je eeuwige ­geluk in de hemel. Dat is een gevaarlijke boodschap.

‘Supernatural’ (seizoen 15), nu te zien op Amazon Prime.