©  EPA-EFE

AUSTRALIAN OPEN. Serena Williams ziet af op laatste dag met publiek, Osaka redt vlinder en sprookje van debutant blijft duren

Serena Williams (WTA 11) staat in de vierde ronde van de Australian Open. De 39-jarige Amerikaanse, het tiende reekshoofd en één van de topfavorieten in Melbourne, rekende vrijdag na één uur en 39 minuten tennis in twee sets (7-6 (7/5) en 6-2) af met de negentienjarige Russische Anastasia Potapova (WTA 101).

Maarten Delvaux
Bron: BELGA

LEES OOK. VIDEO. Dansende Serena versus de Spiderman in Djokovic: opvallend ontstressen op Australian Open

Vooral in de eerste set had Williams het erg lastig. Ze moest twee setballen van Potapova wegwerken. In de tweede set nam ze wel vlot afstand van de Russische. Williams is in Melbourne op zoek naar een 24e eindoverwinning in een grandslamtoernooi, waarmee ze op gelijke hoogte zou komen van recordhoudster Margaret Court. De laatste grandslamzege voor Williams dateert van 2017 in Melbourne.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

De Amerikaanse treft bij de laatste zestien de Wit-Russische Aryna Sabalenka (WTA 7). De dubbelpartner van Elise Mertens en het zevende reekshoofd versloeg in haar derde ronde de Amerikaanse Ann Li (WTA 69) in twee sets (6-3 en 6-1).

In het dubbelspel mogen Mertens en Sabalenka ook een ronde verder nadat hun tegenstanders, de Australische Ashleigh Barty, nummer een van de wereld in het enkelspel, en de Amerikaanse Jennifer Brady forfait moesten geven.

 ©  AFP

Osaka gaat vlot door (en krijgt felicitaties van vlinder)

Naomi Osaka (WTA 3) heeft zich zonder al te veel problemen geplaatst voor de vierde ronde. De Japanse haalde het in haar derde ronde na één uur en negentien minuten tennis in twee sets (6-3 en 6-2) van de Tunesische Ons Jabeur (WTA 30).

Jabeur was vorig jaar één van de revelaties in Melbourne en werd toen de eerste speelster van Arabische origine om de kwartfinales van een grandslamtoernooi te halen. Dit jaar eindigt haar parcours in de derde ronde.

Osaka treft bij de laatste zestien Garbine Muguruza (WTA 14), een voormalige nummer één van de wereld en vorig jaar verliezend finalist in Melbourne. De Spaanse rekende in haar partij van de derde ronde in twee korte sets (6-1 en 6-1) af met de Kazachse Zarina Diyas (WTA 83).

De 23-jarige Osaka won de Australian Open in 2019. Vorig jaar sneuvelde ze in de derde ronde. Tijdens haar wedstrijd werd ze alvast gefeliciteerd door… een vlinder. Die ze overigens meteen zorgvuldig in veiligheid bracht.

 ©  AFP

 ©  AFP

Simona Halep verspilt weinig energie in de derde ronde

Simona Halep (WTA 2) heeft zich eenvoudig geplaatst voor de achtste finales. De Roemeense versloeg in haar derde ronde de Russische Veronika Kudermetova (WTA 36) na één uur en achttien minuten tennis in twee sets (6-1 en 6-3).

De finaliste van 2018 in Melbourne had het in de tweede ronde nog verrassend moeilijk tegen thuisspeelster Ajla Tomljanovic (WTA 105). Halep won dat duel na 2,5 uur tennis in drie sets (4-6, 6-4 en 7-5), maar had onderweg wel twee matchballen van de Australische moeten wegwerken.

Bij de laatste zestien ontmoet de Roemeense de winnares van het duel tussen de Poolse Iga Swiatek (WTA 17), vorig jaar verrassend winnares van Roland Garros, en de Française Fiona Ferro (WTA 46), dat later op de dag wordt afgewerkt.

Sprookje van debutant Aslan Karatsev blijft duren

Het sprookje van de Russische tennisser Aslan Karatsev in Melbourne blijft duren. De 27-jarige qualifier, die voor het eerst op de hoofdtabel van een grandslam staat, bereikte vrijdag de achtste finales.

Karatsev, nummer 114 op de ranking, haalde het in de derde ronde van de Argentijn Diego Schwartzmann (ATP 9). Het achtste reekshoofd ging met drie keer 6-3 voor de bijl. Voor Karatsev was het zijn derde overwinning op rij zonder setverlies. Eerder wipte hij de Italiaan Gianluca Mager (ATP 96) en de Wit-Rus Egor Gerasimov (ATP 79).

In de achtste finales neemt Karatsev het op tegen de laureaat van het Canadese onderonsje tussen Denis Shapovalov (ATP 12) en Felix Auger-Aliassime (ATP 19).

 ©  AFP

Laatste dag met publiek

In de Australische staat Victoria begint vrijdag om middernacht een nieuwe lockdown van vijf dagen omdat gevreesd wordt dat de Britse coronavariant zich in de staat aan het verspreiden is. Daardoor is er de komende vijf dagen geen publiek meer toegelaten op de Australian Open (lees meer).

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer