BELUISTER - Ivan De Vadder: "Vrees dat El Kaouakibi geen toekomst meer heeft  bij Open VLD"

Ook al dient Vlaams Parlementslid Sihame El Kaouakibi zelf een klacht in in de zaak rond haar vzw Let's Go Urban en stelt haar partij Open VLD dat er geen onregelmatigheden zijn gebeurd bij de financiering van haar verkiezingscampagne, de politieke carrière van El Kaouakibi is gefnuikt. "Ik vrees dat ze geen toekomst meer heeft bij Open VLD", stelt VRT NWS-Wetstraatjournalist Ivan De Vadder.

analyse
Ivan De Vadder
Ivan De Vadder is Wetstraatwatcher bij VRT NWS. Hij maakt en presenteert ook het programma "De afspraak op vrijdag" op Canvas.

Beluister hier het gesprek met Ivan De Vadder in "De ochtend" op Radio 1 of lees voort onder de audio:

De partijleiding van Open VLD heeft gisteren aan de statutaire commissie van de partij gevraagd om Vlaams Parlementslid Sihame El Kaouakibi tijdelijk op non-actief te zetten. Concreet betekent dat dat El Kaouakibi geen deel meer uitmaakt van de Open VLD-fractie in het parlement, als de statutaire commissie daarop ingaat. Ze blijft wel Vlaams Parlementslid, maar dan als onafhankelijke.

El Kaouakibi zegt zelf: laat het tijdelijk zijn want ik wil mijn politiek mandaat en engagement voortzetten. Maar door alles wat er nu gebeurd is, is een stuk van haar fundament weggeslagen

Ivan De Vadder

Is de politieke carrière van El Kaouakibi bij Open VLD daarmee over and out? "Ik vrees daar voor", zegt Wetstraatwatcher Ivan De Vadder in "De ochtend" op Radio 1. "Mevrouw El Kaouakibi zegt zelf: laat het tijdelijk zijn want ik wil mijn politiek mandaat en engagement voortzetten. Maar door alles wat er nu gebeurd is, is een stuk van haar fundament weggeslagen."

"Dat fundament van haar engagement en haar politiek charisma lag ook net in het feit dat zij die sociale onderneemster was en dat ze die voor Open VLD vrij unieke achterban had en kon inbrengen in het geheel. Dat verdwijnt nu helemaal door de klachten die zijn ingediend." Volgens De Vadder kon Open VLD niet anders dan dat signaal geven, omdat het heel lang duurde vooraleer El Kaouakibi reageerde en openheid van zaken gaf. 

Je kreeg een soort soap waarin elke dag nieuwe elementen bovenkwamen. Voor een politieke partij is dat dodelijk

Ivan De Vadder

Door de coronapandemie zal die maatregel echter nauwelijks zichtbaar zijn, want er is maar een beperkt aantal parlementsleden toegelaten in het Vlaams Parlement en El Kaouakibi was ook al een geruime tijd niet meer te zien in het parlement. Maar dat haar politieke carrière voor een stukje gefnuikt is, is nu wel duidelijk, stelt De Vadder.

Niet alleen zij zelf belandde in het oog van de storm, ook haar partij. "Je kreeg een soort soap waarin elke dag nieuwe elementen bovenkwamen. Voor een politieke partij is dat dodelijk."

Intussen heeft El Kaouakibi zelf een klacht ingediend tegen onbekenden in de zaak rond haar vzw Let's Go Urban, wegens valsheid in geschrifte, informaticafraude en externe hacking. Officieel tegen onbekenden, maar haar advocaat wijst er op dat er wel aanwijzingen zijn dat het over mensen gaat die gelieerd zijn aan Let's Go Urban, "al dan niet mensen uit het bestuur".

"Een beetje de vlucht vooruit", aldus De Vadder. "Maar wat het indienen van de verkiezingsuitgaven betreft, lijkt de puzzel nu op zijn minst gelegd en verklaard te zijn." Open VLD communiceerde daar gisteravond over en besloot dat er geen onregelmatigheden zijn gebeurd.

Meest gelezen