Direct naar artikelinhoud
NieuwsZaak-Mawda

Ouders van door politiekogel gedode Mawda mogen definitief in België blijven

De ouders van Mawda.Beeld BELGA

De ouders van het Iraaks-Koerdische meisje Mawda (2), dat in 2018 tijdens een achtervolging op mensenhandelaars werd gedood door een politiekogel, mogen definitief in ons land blijven. Hun regularisatie vond plaats in december, meldt RTBF. Vandaag doet de rechtbank uitspraak over de zaak-Mawda, waarbij een Belgische agent en twee Irakezen terechtstaan. 

Video wordt geladen...

Perhast en Shamden Shawri, de ouders van Mawda, hadden tot voor kort een tijdelijk verblijfsrecht, dat jaarlijks vernieuwd moest worden. Die tijdelijke humanitaire regularisatie werd destijds verleend om hen in staat te stellen het gerechtelijk onderzoek te volgen. In december kregen ze een permanente verblijfsvergunning. Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) gebruikte zijn discretionaire bevoegdheid in de zaak in die zin, bevestigt hij bij La Première.

Daarover spreekt de correctionele rechtbank in Bergen zich vanmiddag uit. In de zaak-Mawda staan een Belgische agent en twee Irakezen terecht. Het meisje werd in de nacht van 16 op 17 mei 2018 gedood door een politiekogel, tijdens een achtervolging tussen de politie en een busje met migranten die het Verenigd Koninkrijk probeerden te bereiken.

Lees ook: Waarom de agent in het proces-Mawda wellicht vrijuit gaat en de migranten zware straffen riskeren

Het deel van het dodelijke schot van de zaak wordt behandeld door de strafrechter in Bergen. Het vonnis is voorzien vanmiddag om 13 uur. De Luikse strafrechter onderzoekt het aspect met betrekking tot de aanklachten van mensenhandel. Dit dossier belandde in Luik omdat een garagehouder uit Sclessin de gebruikte voertuigen had geleverd. Het illegale immigratienetwerk zou zijn oorsprong hebben in Frankrijk, nabij Duinkerke, maar de mensensmokkelaars worden ervan verdacht de migranten langs Belgische snelwegen in hun voertuigen te hebben laten instappen.

Geschoten op voorwiel

Tijdens het proces in Bergen had het openbaar ministerie een jaar cel met uitstel gevorderd voor de agent die op het busje gevuurd heeft. De politieman verklaarde tijdens het proces dat hij het kind niet gezien had en ook geen informatie daarover had gekregen. Hij zou gevuurd hebben in de richting van het voorwiel van het busje, met de bedoeling om de band langzaam lek te laten lopen.

Tegen de twee Irakezen werden straffen gevorderd van zeven en tien jaar cel. De advocaat van Rasol D., de jonge Irakees die wordt aanzien als mensensmokkelaar en de begeleider van het busje waarin de 2-jarige Mawda het leven liet, pleitte de vrijspraak. Rasol D. staat ook terecht in Luik en riskeert zeven jaar cel. 

Tien jaar cel

De advocaat van de andere Irakees, Jargew D., pleitte eveneens de vrijspraak voor zijn cliënt. De procureur des Konings eiste voor de vermoedelijke bestuurder van de bestelwagen tien jaar cel, omdat hij al eerder veroordeeld werd voor dergelijke feiten.

Beide Irakezen worden vervolgd voor kwaadwillige belemmering van het verkeer, met de dood als verzwarende omstandigheid, en weerspannigheid met wapens. De twee mannen beweren dat ze achterin in het busje zaten en dus niet achter het stuur of naast de bestuurder. 

Demonstranten voor het gerechtsgebouw.Beeld EPA